EN

Můj bratr

Karin Smirnoff


Syrové rodinné drama plné vášně i napětí. Švédská literární senzace.
Jana Kippo se vrací na rodný statek na severu Švédska. Kdysi odsud utekla poté, co její bratr napadl otce lopatou. Bratr se nyní upíjí k smrti a matka po mrtvici chátrá v domově důchodců. Návštěva v Janě oživí vzpomínky na dětství plné násilí, přesto se rozhodne zůstat, aby se pokusila vyrovnat s minulostí. Jenže drsná realita venkova, kde v rodinách po generace vládne alkohol a nikoho nezajímá, co se děje za zavřenými dveřmi, bude krutým soupeřem. Naděje na odpuštění ale umírá poslední. Snad.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Číslo dílu 1
Jazyk čeština
Původní název Jag for ner till bror
Původní jazyk švédština
Řada Jana Kippo
Překladatel Lucie Olešová
Počet stran 320
EAN 9788076625884
Datum vydání 29.01.2024
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice Fleet
Hmotnost 0,356
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Jana Kippo se vrací na rodný statek na severu Švédska. Kdysi odsud utekla poté, co její bratr napadl otce lopatou. Bratr se nyní upíjí k smrti a matka po mrtvici chátrá v domově důchodců. Návštěva v Janě oživí vzpomínky na dětství plné násilí, přesto se rozhodne zůstat, aby se pokusila vyrovnat s minulostí. Jenže drsná realita venkova, kde v rodinách po generace vládne alkohol a nikoho nezajímá, co se děje za zavřenými dveřmi, bude krutým soupeřem. Naděje na odpuštění ale umírá poslední. Snad.

Karin Smirnoff je švédská spisovatelka, původně pracovala jako novinářka, ale pak se rozhodla změnit obor a koupila dřevařskou firmu v severním Švédsku. Později vystudovala literární akademii při univerzitě v Lundu a právě v té době začala psát trilogii s hlavní hrdinkou Janou Kippovou, jejíž děj se odehrává ve vesnici nedaleko autorčina rodiště v Umea.

Hned první díl se stal ve Švédsku senzací a byl nominován na prestižní Augustovu cenu. Celá trilogie je ceněna jak čtenáři, tak kritiky za svou literární kvalitu. Rodinné drama vypráví o skrytých traumatech, boji se závislostmi a touze někam patřit. Na osudech Kippových líčených se syrovou něhou a jedinečným jazykem autorka odhaluje kruté lidské pohnutky v celé jejich bolestné obnaženosti. Boří při tom nejen pravidla gramatiky.  

V roce 2021 bylo oficiálně oznámeno, že se Karin Smirnoff stává další autorkou pro pokračování bestsellerové série Millenium.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Naděžda Bajtek Zasadilová
Ze zajímavosti jsem si přečetla první díl z nové série o Janě Kippové. Karin Smirnoff ve svém syrovém rodinném dramatu "Můj bratr" odhaluje temné stránky lidské povahy prostřednictvím hlubokých a bolestných rodinných vztahů. Hlavní hrdinka Jana Kippo se vrací na rodinný statek na severu Švédska, kde se musí vypořádat s traumatickou minulostí, v níž hrála roli její ztracená rodina. Její nekompromisní styl mě dokázal vtáhnout do prostředí venkova, kde alkohol a tajemství vládnou nad rodinnými vazbami. Autorka s mistrovskou šikovností kombinuje temné motivy s nadějí na odpuštění a uzdravení. Postavy jsou bohatě vykresleny a jejich vnitřní konflikty způsobují, že jsem neměla problém soucítit s jejich osudy. Zaujala mě nebojácnost, se kterou konfrontuje témata jako je právě násilí, závislost a touha po přijetí, což činí tento román silným a emotivním čtením. "Můj bratr" není jen příběhem o rodinných vazbách a boji se závislostí, ale také o hledání identity a místa, kam patřit. Dle příspěvků se autorka stala důležitým hlasem ve švédské literatuře, který odhaluje krutou realitu lidského srdce s hlubokou citlivostí a nekompromisní upřímností. Přiznám se, že na mě to bylo hodně syrové, proto nehodnotím plným počtem, ale pokračování se nebráním.
Lenka Zajíčková
Tenhle příběh je napsaný tak moc depresivně, bolavě a všechny postavy zobrazuje s takovým pesimismem až zlostí, že se to odrazilo při čtení i na mé náladě. Cítila jsem tu zlobu spojenou s nevlídným prostředím, lezavým počasím, zabahněným statkem. Lidi, kteří jsou manuálně zruční, ale intelektu moc nepobrali. Ženy jsou prosté a muži násilničtí. Knížka je psaná velice zvláštním stylem na který si musíte zvyknout. Bez přímé řeči, uvozovek, čárek v souvětí a jmény s malými písmeny. Zpočátku jsem si říkala, že kdyby to nebyla recenzní kniha, tak ji snad i odložím. Po přibližně třiceti stranách přišel naprostý zlom a já nedokázala přestat číst. Je to příběh, který vás znechutí a zároveň zasáhne. Příběh u kterého budete nadávat, ale i slzet. A konec? Ten mě rozhodil úplně, protože až po dočtení jsem zjistila, že jde o první díl rozepsané série. Každopádně se na pokračování těším.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Karin Smirnoff

Karin Smirnoff

Karin Smirnoff je švédská spisovatelka, původně novinářka, ale pracovala také ve dřevařském odvětví. Za studií na literární akademii při univerzitě v Lundu, kam nastoupila až ve středním věku, začala psát trilogii s hlavní hrdinkou Janou Kippovou, jejíž děj se odehrává nedaleko autorčina rodiště na severošvédském venkově. Hned první díl Můj bratr se stal ve Švédsku senzací a byl nominován na prestižní Augustovu cenu za rok 2018. Celá trilogie je ceněna jak čtenáři, tak kritiky za svou literární kvalitu. Rodinné drama vypráví o skrytých traumatech, boji se závislostmi a touze někam patřit. V roce 2021 bylo oficiálně oznámeno, že se Karin Smirnoff stává další autorkou pro pokračování bestsellerové série Milénium.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM