EN

Divoká? Kriminální? Plná naděje? Devadesátá léta byla mnohem víc
Co se v první porevoluční dekádě stalo s českou společností a jak nás to ovlivňuje dnes? Jaké překvapivé kontinuity s dobou před rokem 1989 „devadesátky“ vykazují? V jedenácti tematických kapitolách se autoři a autorky zaměřují na příběhy podnikání, bydlení, sportu, médií ad. O své postřehy se v rozhovorech dělí odborníci i pamětníci. Společně ukazují, že 90. léta nebyla jen dobou bezvýhradné svobody, nepadnoucích sak či kriminálního temna. Byla i mnohým dalším — ostatně proto jsou věčná.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 272
EAN 9788026449652
Datum vydání 23.10.2023
Věk od 15
Formát 160x230 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,523
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Divoká? Nevkusná? Kriminální? Nespoutaná? Plná naděje? Nejlepší? Ačkoliv jsou devadesátá léta dnes už historií, v mnohých podobách s námi zůstávají. „Devadesátky“ se staly předmětem protichůdného vzpomínání na to, co se vlastně v první porevoluční dekádě odehrálo. A jaké to pro nás mělo důsledky až do současnosti.  

Kniha ukazuje, jak se česká společnost v devadesátých letech měnila, co nového přinesly politické, ekonomické a společenské události po listopadu 1989, a kde naopak můžeme vidět někdy až překvapivé kontinuity s érou komunistické nadvlády. V jedenácti tematických kapitolách se autoři zaměřují na obecné i konkrétní příběhy podnikání, bydlení, občanské společnosti, sportu, kultury, médií ad. O své vzpomínky a postřehy se v rozhovorech dělí odborníci i pamětníci. Společně ukazují, že devadesátá léta nebyla jen divokou dobou bezvýhradné svobody, nelichotivých účesů, nepadnoucích sak či epochou kriminálního temna. Byla ještě mnohým dalším — i proto jsou ostatně věčná. Právě různorodost, rozmanitost a protichůdnost zkušeností jedinečné dekády tato kniha zachycuje.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jaroslav Spurný

Jaroslav Spurný

Jaroslav Spurný (* 14. července 1955 v Kyjově) je český investigativní novinář a spoluzakladatel týdeníku Respekt. Věnuje se tématům spravedlnosti, bezpečnosti a obrany země a demokracie. Pátrá po chybách systému, zneužívání moci – korupcí, finančními machinacemi, podvody – i po důvodech a způsobech zpochybňování demokratických hodnot a zákonů. Byl oceněn za odboj a odpor proti komunismu, cenou Karla Havlíčka Borovského, Ferdinanda Peroutky a dalšími. Je autorem knih Česká kocovina, Nepohodlný agent, Jací jsme dnes a Nepohodlný policajt.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM