EN

Odstřelovačem Rudé armády

Zápisky z východní fronty druhé světové války

Jevgenij Nikolajev


Jevgenij Nikolajev byl příslušníkem sovětského Lidového komisariátu vnitřních záležitostí (NKVD). V letech 1941 a 1942 bojoval na Leningradském frontu a v seznamu nejúspěšnějších sovětských odstřelovačů je uveden pod číslem 32: jeho konto čítá 324 potvrzených zásahů vojáků a důstojníků. Na základě materiálu, který začal systematicky sbírat už za války, Nikolajev později sepsal vlastní životopis.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Red Army Sniper
Počet stran 280
EAN 9788020448903
Datum vydání 14.11.2018
Věk od 15
Formát 140x210 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,424
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Jevgenij Nikolajev byl příslušníkem sovětského Lidového komisariátu vnitřních záležitostí (NKVD). V letech 1941 a 1942 bojoval na Leningradském frontu a v seznamu nejúspěšnějších sovětských odstřelovačů je uveden pod číslem 32: jeho konto čítá 324 potvrzených zásahů vojáků a důstojníků včetně jednoho generála.

Na základě materiálu, který začal systematicky sbírat už za války, Nikolajev později sepsal vlastní životopis – s dostatečným odstupem od válečných událostí, nikoliv však už se stejným odstupem sám od sebe a od svého vnitřního přesvědčení a svých postojů.

Rozhodně ale nejde jen o propagandistickou literaturu. Nikolajevovův životopis je pro současného čtenáře významným svědectvím o  vzniku a  vývoji odstřelovačské odbornosti v Rudé armádě. Kromě toho je to výpověď člověka pevně a navždy zformovaného danou dobou a prostředím, která nám může pomoci mnohé pochopit, nastoluje řadu otázek a nutí k hlubšímu kritickému zamyšlení.

České vydání obsahuje úvodní slovo německého odborníka na historii odstřelovačství Albrechta Wackera, který je autorem bestsellerového životopisu odstřelovačského esa z druhé strany fronty, Josefa „Seppa“ Allerbergera (Na mušce lovce, Mladá fronta 2013).

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM