Jaroslav Sapík zcela záměrně již desetiletí navazuje na tradice měšťanské kuchyně, která ve své nejlepší podobě patřila ke špičce evropské gastronomie. Jeho nová česká kuchařka představí klasickou i moderní českou kuchyni založenou především na domácích produktech. Její členění zdůrazňuje chuťovou pestrost i moderní kuchařské trendy i hlediska racionální výživy.
Narodil se 19. srpna 1952 v Brně. Vyučil se kuchařem v hotelu Ambassador, kde se postupně propracoval do pozice šéfkuchaře. Absolvoval mnoho zahraničních cest do předních hotelů a restaurací v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, Indii, Singapuru. Zúčastnil se řady domácích a mezinárodních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile. Od roku 1992 vlastní restauraci a penzion U Sapíků v Klokočné, kde rovněž bydlí. Vařil také několika prezidentům na Pražském hradě, připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. V roce 2009 obnovil Československý svaz kuchařů.