EN

Špilberk v pověstech

Michaela Bystrá Radvanová


Špilberk odkrývá svá tajemství v ponurých příbězích, které vám nedají spát
Historie Špilberku sahá až do 13. století a pověsti, které tuto brněnskou dominantu opřádají, jsou proto velmi pestré. Vydáte se s nimi do přemyslovských dob, časů švédského obléhání, let rakousko-uherské monarchie i období protektorátu. Sestoupíte na dno studny či do temných kasemat, kde navštívíte hladomornu, mučírnu, sekyrárnu i josefínské kobky, a nakonec odhalíte osudy známých špilberských vězňů. Legenda, nebo realita? To vše se prolíná v příbězích jednoho z nejvýznamnějších symbolů našich dějin.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr non-fiction
Jazyk čeština
Počet stran 176
EAN 9788026452775
Datum vydání 22.07.2024
Věk od 15
Formát 160x195 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,474
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Historie Špilberku sahá až do 13. století a pověsti, které tento moravský monument opřádají, jsou nesmírně bohaté, ale i temné a děsivé. Poznejte je s touto jedinečnou publikací!

Vrátíte se nejen do rytířských dob Přemyslovců, ale vydáte se také do heroických časů švédského obléhání i do pochmurných let, kdy se z hradu stal žalář „sprostých“ zločinců rakouské monarchie či vězení německého gestapa. Ponoříte se rovněž na dno neuvěřitelně hluboké hradní studny a sestoupíte do podzemních kasemat, kde navštívíte údajnou hladomornu, ukrutnou mučírnu, popravčí sekyrárnu i kobku pro doživotně odsouzené, abyste nakonec odhalili pohnuté osudy zdejších vězňů.

Který ze špilberských příběhů je pouhou legendou a co se naopak zakládá na reálných faktech? Připravte se na tajemnou cestu časem, která vám odhalí desítky fascinujících pověstí jednoho z nejvýznamnějších symbolů našich dějin.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Kateřina Brynychová
Pamatuju si, že jsem jako dítě shlédla prostřednictvím ranní, víkendové, televizní relace (zná tu vůbec někdo ještě třebaaa Vegu a Magion :-)?) loutkovou pohádku, která se odehrávala na hradě Špilberk. Byla temná a strašidelná. Od té doby hrad toužím navštívit, ale zatím se mi to nepodařilo. Špilberk v pověstech byla při výběru jasná volba. A já moc děkuji @albatrosmedia za zaslání. Knížka Michaely Bystré Radvanové je moc hezky poskládaná i napsaná. Autorka vám představí hradní prostory a své vyprávění okoření historickými fakty, verši, bájemi a nakonec dovysvětlí, jak to vlastně všechno bylo doopravdy. Mrknete se do hladomorny, mučírny nebo třeba sekyrárny. Tím však zdaleka nekončíme :) Za sebe, jakožto milovníka historie, můžu jedině doporučit. A pokud plánujete výlet do špilberských končin, knížka vám velmi dobře poslouží jako takový návštěvní "předprůvodce" :)
Iva Šindelková
Děkuji Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku. Do rukou se mi dostalo vydání knihy Michaely Bystré Radvanové věnované hradu Špilberk. Knížka je útlá, graficky zajímavě pojatá. Je z ní cítit, že se jedná z velké většiny o zpracovaný studijní materiál, nicméně stejně tak jí nelze odepřít zápal, zanícení, čas strávený rešeršemi a zpracováním. Jedním ze základních stavebních kamenů tohoto letošního vydání bylo vydání studentského textu se stejným názvem Špilberk v pověstech z roku 2001. Čtenář se tak vzdělávací, ale zároveň zábavnou formou, dozví střípky historie, v rámci níž autorka vykresluje prostory, a historické a často až bájné příběhy, jež se k prostorám váží. A tak se spolu s tehdejšími obyvateli dozvíme o událostech spojených například s hladomornou, studnou, mučírnou nebo sekyrárnou. Kniha zpracovává pověsti, které jsou systematicky roztříděné dle hradebních prostor. A jednotlivé pověsti autorka podloží historickými záznamy, úsměvnými dvojveršími a také nastíní dovětkem, jak to vlastně bylo doopravdy. Velice doporučuji, pokud vás zajímají české hrady, jejich historie, se chcete ponořit do vln doby Přemyslovců, švédského obléhání, případně se dozvědět něco o takových obyvatelích hradu, jakými byli například Václav Babinský nebo Tomáš Grázl. A pokud jste hrad doposud nenavštívili, berte to jako skvělou příležitost a tip pro výlet.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Michaela Bystrá Radvanová

Michaela Bystrá Radvanová

Vyrostla v bytě plném knih, což osudově ovlivnilo celý její život. Nejdříve studovala SŠ pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, kde se knihy učila úspěšně prodávat, aby pak na VOŠIKS pronikla do záludných tajů jejich kategorizace i zápůjček, a poté ve věrné společnosti svých knižních průvodců ladně proplula FF MU. Následovně nastoupila do nakladatelství CPress, aby zde v roli odpovědné redaktorky (a zodpovědné autorky) konečně také pomáhala knihám na svět, což s radostí a láskou činí dodnes.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM