EN

Jíst Buddhu

Barbara Demicková


Osobní příběhy Tibeťanů z různých společenských vrstev na pozadí dějinných událostí
Jak se žije v zemi, jejíž kulturu, víru i jazyk chce pohltit čínská supervelmoc? Princezna, mnich, trhovkyně, intelektuál i školačka se musí rozhodnout, zda zůstanou v Čínou okupovaném Tibetu, nebo odejdou do exilu za dalajlamou. Budou se řídit buddhistickým učením nenásilí, nebo pozvednou zbraně? Soubor autentických příběhů přináší překvapivé informace o kultuře, kterou si Západ často idealizuje a zjednodušuje, aniž rozumí její podstatě.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Eat the Buddha
Původní jazyk angličtina
Překladatel Martina Neradová
Počet stran 336
EAN 9788076622678
Datum vydání 02.05.2022
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice IN
Hmotnost 0,37
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Jak se žije v zemi, jejíž kulturu, víru i jazyk chce pohltit čínská supervelmoc? Princezna, která přišla o svou rodinu během kulturní revoluce, mladý mnich z legendárního kláštera Kirti, intelektuál a učitel riskující všechno kvůli vyjádření svého protičínského postoje spolu s dalšími Tibeťany z různých společenských vrstev řeší stejné otázky. Zůstanou v Čínou okupovaném území, nebo odejdou do exilu za dalajlamou? Budou se řídit buddhistickým učením nenásilí, nebo pozvednou zbraně? Soubor autentických příběhů přináší překvapivé informace o kultuře, kterou si Západ často idealizuje a zjednodušuje, aniž rozumí její podstatě.

„Mimořádná kniha nejen o moderním Tibetu, ale také o současné toxické situaci v Číně.“ – Financial Times

„Demicková sází na absolutní upřímnost, pozorné naslouchání a ochotu odchýlit se od vytyčené trasy. Výsledkem její metody jsou dějiny vyprávěné skrze osobité výpovědi očitých svědků z různých vrstev tibetské společnosti.“ – Parul Sehgalová, The New York Times

„Tato pozoruhodná kniha poskytuje unikátní pohled na těžký osud Tibetu a umožňuje čtenáři pochopit, jak se žije lidem uprostřed politické bouře, kterou sami nevyvolali a jejíž podstatě nerozumějí.“ – Daily Mail

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Barbara Demicková

Barbara Demicková

Americká novinářka, která jako zahraniční zpravodajka listu Los Angeles Times strávila několik let v Pekingu a Soulu. V roce 2009 vydala knihu Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji a za reportáže z této země obdržela Cenu za zpravodajství o lidských právech americké organizace Overseas Press Club, Cenu Osborna Elliotta, udělovanou Asijskou společností, a Cenu Arthura Rosse, propůjčenou Americkou akademií pro diplomacii. Před angažmá v Los Angeles Times pracovala v deníku Philadelphia Inquirer, kde sledovala dění ve východní Evropě. V době bosenské války působila v Sarajevu a napsala o tamějším každodenním životě knihu Ulice Logavina: Život a smrt v sarajevské čtvrti (1996). Za své sarajevské reportáže získala Cenu George Polka, Cenu Roberta F. Kennedyho a dostala se do finále Pulitzerovy ceny, vše v roce 1994. Barbara Demicková vyrůstala v newjerseyském Ridgewoodu a v současnosti žije v New Yorku.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM