EN

Postavy grónské mytologie

Aage Gitz-Johansen


Postavy grónské mytologie sestavil a namaloval výtvarník Aage Gitz-Johansen, kterého Gróňané ho za jeho práci ocenili přezdívkou Qalipaasorsuaq – Velký malíř.
Výtvarník Aage Gitz-Johansen (1897–1977) se narodil v dánském Odense a vystudoval v ateliéru grafiky na Umělecké akademii v Kodani. V roce 1933 ho oslovil slavný dánsko-grónský polární badatel a spisovatel Knud Rasmussen, aby svým charakteristickým uměleckým stylem „lovil lidské duše“ v Grónsku.

Detailní informace

Ilustrátor Aage Gitz-Johansen
Jazyk čeština
Počet stran 72
EAN 9788075580498
Datum vydání 25.06.2018
Věk od 6
Formát 160x235 mm
Nakladatelství Meander
Hmotnost 0,202
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Výtvarník Aage Gitz-Johansen (1897–1977) se narodil v dánském Odense a vystudoval v ateliéru grafiky na Umělecké akademii v Kodani. V roce 1933 ho oslovil slavný dánsko-grónský polární badatel a spisovatel Knud Rasmussen, aby svým charakteristickým uměleckým stylem „lovil lidské duše“ v Grónsku. Až do roku 1948 do těchto vzdálených oblastí často jezdil a Gróňané ho za jeho práci ocenili přezdívkou Qalipaasorsuaq – Velký malíř. Ilustroval celou řadu knih s inuitskou tematikou a velkou encyklopedii Ptáci v Grónsku (Gr?nlandsfugle, 1950). V pozdějších letech se zaměřil na Laponsko a severní Afriku. Gitzova kniha Postavy grónské mytologie vyšla v roce 1949 v trilingvní dánsko-grónsko-anglické verzi. Český překlad Zdeňka Lyčky připravilo nakladatelství Meander z druhého vydání knihy v roce 2009, o které se zasloužili autorův syn, sochař Jeppe Gitz-Johansen z dánského ostrova Bornholm, a Ole G. Jensen, bývalý ředitel Muzea v Qaqortoqu v jižním Grónsku.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM