EN

Hororová čítanka

Jan Nejedlý


exty Hororové čítanky se snaží propojit autentickou kulturu dětí s artificiální kulturou pro děti. Převyprávěné lidové horory se tu mísí s autorskými příběhy, které svou strukturu přizpůsobily dětskému čtenáři. Celkové vyznění je lehce parodující, neboť hrůza se tu mísí s humorem, což výborně vystihují děsivé a zároveň groteskní ilustrace Jaromíra Plachého. Pro děti, které po strašidelných příbězích v určitém věku doslova dychtí, to bude první seznámení s černým humorem par excellence.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 96
EAN 9788075580788
Datum vydání 22.11.2019
Věk od 8
Formát 148x210 mm
Nakladatelství Meander
Edice Modrý slon
Hmotnost 0,332
Typ Kniha
Vazba vázaná s potahem z jiného materiálu

Texty Hororové čítanky se snaží propojit autentickou kulturu dětí s artificiální kulturou pro děti. Převyprávěné lidové horory se tu mísí s autorskými příběhy, které svou strukturu přizpůsobily dětskému čtenáři. Celkové vyznění je lehce parodující, neboť hrůza se tu mísí s humorem, což výborně vystihují děsivé a zároveň groteskní ilustrace Jaromíra Plachého. Pro děti, které po strašidelných příbězích v určitém věku doslova dychtí, to bude první seznámení s černým humorem par excellence. Jak říká folklorista Petr Janeček: „Dětské strašidelné příběhy plní důležité psychologické a společenské funkce, z nichž kolektivní zvykání si na pocity strachu, společně sdílená zábava a s ní spojená socializace jsou ty nejvýznamnější.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jan Nejedlý

Jan Nejedlý

Patří ke generaci Husákových dětí. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy a dnes se živí jako učitel a novinář. Píše básně, povídky, fejetony, kabaretní skeče a poznámky do žákovských knížek. Zajímá se o moderní folklor, který je mu inspirací pro tvorbu. Je členem kapely Tři kastróly. Žije v Praze. Čestně prohlašuje, že není v příbuzenském poměru se Zdeňkem Nejedlým. Jan Nejedlý je spoluautorem „lexikonů lidové tvořivosti z dob socialismu“ Po práci legraci I, II a III. Jen tam se dozvíte, čemu se za socialismu říkalo moč mrtvé asfaltérky, co to byl šedý mor, štrougalky, buzertaška, Leninovy sáně či bakelitový jaguár…
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM