EN

Je nás pět

Matias Faldbakken


Tak trochu jiný venkovský román
Tormod Blystad s manželkou Siv a dětmi Alfem a Helenou vedou vcelku spokojený život na norském venkově. Jenže každé rodině k úplnosti něco schází. K Blystadovým tak nejprve přibude Střela, fena norského losího psa, která prázdné místo zacelí. Když ale beze stopy zmizí, Tormod je zdrcený a hledá útočiště ve své dílně. V hnětacím robotu smísí červený jíl s umělým hnojivem, a tím probudí k životu síly, jejichž působení bude mít nedozírné následky.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Vi er fem
Původní jazyk norština
Počet stran 240
EAN 9788076624214
Datum vydání 17.10.2022
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice Fleet
Hmotnost 0,361
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Tormod Blystad s manželkou Siv a dětmi Alfem a Helenou vedou víceméně spokojený život na norském venkově. Z Tormoda se po bouřlivém mládí stal spolehlivý manžel a starostlivý otec, který na poněkud jalovém pozemku postavil vlastníma rukama krásný dům. Idylka by mohla být takřka dokonalá. Každé rodině ovšem k úplnosti něco schází. Tormod i děti by rádi, kdyby se rodina rozrostla, ale Siv o dalším těhotenství nechce ani slyšet. A tak k Blystadovým přibude Střela, fena norského losího psa, která prázdné místo zacelí. Když ale jednoho dne beze stopy zmizí, Tormod je zdrcený a hledá útočiště ve své dílně. V hnětacím robotu smísí úrodný červený jíl s umělým hnojivem, a tím probudí k životu síly, jejichž působení bude mít nedozírné následky.

Je nás pět je vtipný a originální román, který v sobě snoubí realistické vyprávění s nadpřirozenými prvky, mytologickými odkazy a mírně hororovou atmosférou.

Matias Faldbakken (1973) je úspěšný konceptuální umělec a spisovatel. Na literárním poli vzbudil pozornost sarkastickou trilogií Skandinávská mizantropie (2001–2008) vydanou pod pseudonymem Abo Rasul a moderní verzí Ibsenova Domečku pro panenky (2006). Mezi přední norské autory se zařadil útlými romány Restaurant The Hills (2017) a Je nás pět (2019). Kniha Je nás pět získala Cenu kritiků, Cenu posluchačů kulturního kanálu norského rozhlasu a zastupovala Norsko v nominacích na Cenu Severské rady za literaturu 2020.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM