EN

Vězňova žena

Maggie Brookes


Román podle skutečného příběhu moravské dívky, která skončila v zajateckém táboře
Za podzimních nocí roku 1944 prchá moravským venkovem nesourodá dvojice: britský voják Bill a venkovská dívka Izabela. Zamilovali se do sebe při práci na statku, tajně se vzali a chtějí se dostat do bezpečí. Izzy s vlasy nakrátko a v mužských šatech působí tak věrohodně, že když je nacisté polapí, pošlou oba do vojenského zajateckého tábora. Dokážou novomanželé své tajemství zachovat až do konce války? A odkud jim vlastně hrozí největší riziko? 
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název The Prisoner's Wife
Původní jazyk angličtina
Počet stran 384
EAN 9788074984372
Datum vydání 20.08.2020
Věk od 18
Formát 130x205 mm
Nakladatelství Domino
Hmotnost 0,461
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Izzy by si tolik přála vést poněkud zajímavější život, než jí nabízí středomoravská vesnice. A teď, za války, je to ještě mnohem horší. Samá dřina, žádná radost. Pak se ale najednou všechno změní: na jejich rodinný statek přijde vypomáhat skupina britských válečných zajatců. A jedním z nich je Bill.

Po jejich setkání události naberou rychlý spád. Izzy a Bill se tajně vezmou a vydají se na útěk. Izzy je přestrojená za muže a působí tak věrohodně, že když je nakonec dopadnou nacisté, skončí spolu s Billem ve vojenském zajateckém táboře.

Kdyby Němci přišli na to, že je Izzy žena, okamžitě ji zastřelí. Novomanželé se proto spojí s několika spoluvězni, a společně pak střeží Izzyino tajemství. Ne každý zajatec má ale dobré úmysly. A tak se Bill a Izzy každé ráno probouzejí s nejistotou, jestli se společně dočkají večera. Nebo konce války. Nebo šťastné budoucnosti.

Ke stažení

pdf Příloha.pdf

Hodnocení čtenářů

Iva Šindelková
Za možnost spolupráce děkuji Albatrosmedia. Druhá světová válka, 1944-45. První část příběhu se odehrává ve Vrážném. Druhá část příběhu se odehrává v Lamsdrofu. Třetí část příběhu se odehrává v lomu v Supíkovicích Čtvrtá část příběhu se odehrává tři měsíce z počátku roku 1945 a zaznamenává pochod vězňů směrem na západ. Autorka byla inspirovaná příběhem české dívky a anglického chlapce, kdy se dívka provdala za tohoto chlapce a převlékla se za chlapce, aby mohla po boku manžela snést veškerá utrpení, jaké pracovní tábor skýtal. Izzy žije na statku. Na statku zůstala pouze matka s dcerou a mladším synem. Manžel se starším synem se přidali k odboji a bojují proti nacistům. Proto zařídí, aby na statek přišli pracovat vězni. Izzy se tak seznámí s Billem, anglickým vojenským zajatcem. Padnou si do oka. Jelikož cítí, že by ráda pomohla v takové míře, jako otec s bratrem, uspořádá plán. Billa miluje, ale chce, aby vše probíhalo počestně. A tak když matka s malým bráškou odjedou k porodu vzdálené příbuzné, rozhodnout se v tajnosti a rychlosti vzít a oba utečou. Po cestě zažívají neustálý strach o život, boj o jídlo, teplo. Jsou zajati a Izzy v převlečení za chlapce je Billovi po boku. Spolu zažívají boj nejen o sebe, ale i o svého druha. Bill ví, že sám nezvládne Izzy ochránit, a proto do jejich tajemství zasvětí jen několik osvědčených spoluvězňů. Konec války se blíží a všichni jsou podráždění, vyčerpaní, hladoví, zubožení, nemocní, bojují nejenom s nacisty, ale také i se spoluvězni kde se ukáží pravé charaktery. Tento příběh je velice silný, ukazuje sílu a moc lásky, odvahy, víry, pospolitosti, rozumu, rozvážnosti, což v tomto případě překoná i ty nejhorší překážky. Autorka se opravdu příběhu věnovala, projela cestu, kterou hrdinové jejího příběhu opravdu cestovali, potkávala stodoly, kde vězňové přespávali. Příběh je čtivý, styl autorky mě zaujal tím, že některé kapitoly píše v er formě, ovšem některé vidíme z pohledu Izzy.
Sabina Bobková
Je pravda, že knih z období Druhé světové války je již tolik, že se v tom množství nedá vyznat. Ale tato s nálepkou skutečného příběhu mě nesmírně zaujala. Prvních sto stran je příběhem lásky a naivity. Mladá dívka se zamiluje do vojáka a jejich vztah je zakázaný. Kradou si chvilky pro sebe a riskují odhalení, které by je stálo život. Jejich jedinou možností je tajný sňatek a následný útěk. Většina příběhu je vyprávěna z pohledu Izabely, se kterou se nejprve zamilujeme, poté provdáme a poznáme blaženosti manželského života, které trvá krátce. Poté se z naší novomanželky stává voják Cousins, který je němí. Izzie si prošla těžkou prací, příšernými životními podmínkami ve špíně s omezeným přístupem jídla a samozřejmě i množstvím vší. Musím říct, že o vších se mi bude zdát asi ještě dlouho. Podotýkám, že Izabela byla opravdu dětinská, že se do této problematiky v podstatě dobrovolně dostala, tak musím uznat, že na druhou stranu byla odvážná a velmi silná, že to všechno zvládla. Vězňova žena v sobě ukrývá milostný příběh, hrůzu války, ukazuje na zajatecké tábory, které jsem v knize objevovala poprvé. Z knihy jsem nadšená a rozhodně vám ji mohu doporučit. Celá recenze: https://kniznipristaviste.blogspot.com/2020/08/recenze-veznova-zena.html

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Maggie Brookes

Maggie Brookes

Než se Maggie Brookes stala spisovatelkou a básnířkou, pracovala jako novinářka a také jako producentka historických pořadů pro BBC TV. Ráda na světlo světa přivádí příběhy o tom, jakou roli hraje síla žen, přátelství a lásky v těch nejotřesnějších situacích. Například román V lásce a válce vypráví o lásce a odvaze za brutální španělské občanské války. Vězňova žena zase vychází z výjimečného skutečného příběhu, který se stal za druhé světové války. Maggie třicet let působila na Middlesex University, kde vyučovala kreativní psaní, a pod jménem Maggie Butt vydala šest básnických sbírek.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM