EN

V lásce a válce

Maggie Brookes


Milostný trojúhelník uprostřed španělské občanské války. Od autorky bestselleru Vězňova žena.
Jednadvacetiletá Angličanka Lucy se v roce 1936 vydává do občanskou válkou sužovaného Španělska. Jako dobrovolnice chce pomáhat místním uprchlíkům, ale to není jediný motiv její cesty. Hodlá taky najít a přivést domů Toma a Jamieho, své nejlepší přátele od dětství, kteří tu bojují každý na opačné straně války. Lucy se ocitá v centru zuřícího konfliktu a musí čelit děsivé realitě chudoby a nejistoty. Brzo se ale ukazuje, že láska překoná i ty největší hrůzy.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Acts of Love and War
Původní jazyk angličtina
Překladatel Dana Chodilová
Počet stran 392
EAN 9788074986406
Datum vydání 02.03.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Domino
Hmotnost 0,474
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Jednadvacetiletá Angličanka Lucy se v roce 1937 vydává do občanskou válkou sužovaného Španělska. Jako dobrovolnice chce pomáhat místním uprchlíkům, ale to není jediný motiv její cesty. Hodlá taky najít a přivést domů Toma a Jamieho, své nejlepší přátele od dětství, kteří tu bojují každý na opačné straně války. Lucy se spojí s organizací, která pomáhá obětem války, a za pár týdnů se ocitá v centru zuřícího konfliktu, kde musí čelit děsivé realitě chudoby a nejistoty. Brzo se ale ukazuje, že láska překoná i ty největší hrůzy.

Lucy pomáhá hlavně hladovým matkám a dětem, bojuje se zmatkem, byrokracií i válečnou bezohledností. Přitom se snaží najít oba bratry a zároveň si v sobě ujasnit, co ke kterému z nich cítí. Osud nakonec velmi dramaticky zamíchá jejich životy a láska se stane jen jedním z pěšců na šachovnici války. Přesto by se bez ní nedalo přežít.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Hana Kristínová
Historický román s velkým přesahem. To je příběh Lucy, Jamieho a Toma, odehrávající se za dob občanské války ve Španělsku, 1937. Obrovskou odvahu, velkorysost, nebojácnost, milostný trojúhelník, to vše a ještě mnohem víc v knize najdeme. Celý námět se mi moc líbí, příběh sice není vyloženě podle skutečnosti, respektive některé postavy a situace jsou vymyšlené, ale také dost postav právě skutečných je, a to zejména osoby, které věnovaly svůj život, na nějakou dobu, španělským uprchlíkům a pomoci jim přežít. Zakládaly se kantýny, budovaly se azylové domy, sirotčince, provizorní nemocnice, prostě vše, co se dalo a velkou zásluhu na tom měli, právě v knize zmiňovaní, kvakeři. Příběh se četl vyloženě sám, nechyběly romantické a dechberoucí chvíle, jak v pozitivním, tak negativním slova smyslu a některé pasáže byly plné napětí. Kniha se mi moc líbila, určitě si od autorky přečtu i její předchozí knihu. Rozhodně doporučuji.
Veronika Staníčková
Musím přiznat, že se mi tento historický román nečetl úplně lehce. Chyběla mu jistá svižnost a možná i dramatičnost, na kterou jsem zvyklá od svých oblíbených autorek. Trochu jsem nechápala hlavní hrdinku a její rozpolcenost ve vztahu dvěma mužům. Sama bych totiž měla celkem jasno, ale přece jen Lucy je v příběhu pouhých jednadvacet let, a tak jí jistou dávku naivity musím odpustit. Rozhodně však knihu můžu doporučit těm z vás, kteří se chcete dozvědět více o občanské válce ve Španělsku. Velkou roli v příběhu hrají i organizace na podporu uprchlíků a autorka věrohodně vykresluje i běžný život v tehdejší době. Za největší plus knihy považuji odlišný pohled bratrů Jamieho a Toma na občanskou válku. Každý totiž stojí na jiné straně barikády a díky tomu jsem lépe pochopila tehdejší motivy lidí, dostala i jiný úhel pohledu na události, které člověk zná z dějepisu. Zkrátka, že nic není jen černobílé, a to mě na knize opravdu bavilo.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Maggie Brookes

Maggie Brookes

Než se Maggie Brookes stala spisovatelkou a básnířkou, pracovala jako novinářka a také jako producentka historických pořadů pro BBC TV. Ráda na světlo světa přivádí příběhy o tom, jakou roli hraje síla žen, přátelství a lásky v těch nejotřesnějších situacích. Například román V lásce a válce vypráví o lásce a odvaze za brutální španělské občanské války. Vězňova žena zase vychází z výjimečného skutečného příběhu, který se stal za druhé světové války. Maggie třicet let působila na Middlesex University, kde vyučovala kreativní psaní, a pod jménem Maggie Butt vydala šest básnických sbírek.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM