EN

Solaris

Stanislaw Lem


Nové vydání jednoho z nejslavnějších sci-fi děl v historii
Kris Kelvin přilétá k planetě Solaris, aby zkoumal oceán na jejím povrchu. Posádka tamní stanice se ovšem setkává s nevysvětlitelným jevem: jejím členům se zjevují lidé, které postrádají, živé vzpomínky, jichž se nemůžou zbavit. Kris se tak opět setkává se svou snoubenkou Harey. Že by byl oceán ve skutečnosti obřím mozkem a neodbytné vzpomínky vytvářel on? A pokud ano, proč? Dokážou vědci pochopit okolní vesmír, aniž by nejdřív porozuměli sami sobě?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Číslo dílu 4
Jazyk čeština
Původní název Solaris
Původní jazyk polština
Překladatel Pavel Weigel
Počet stran 232
EAN 9788076621107
Datum vydání 29.03.2021
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Hmotnost 0,397
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Kris Kelvin přilétá k planetě Solaris, aby zkoumal oceán na jejím povrchu. Posádka tamní stanice se ovšem setkává s nevysvětlitelným jevem: jejím členům se zjevují lidé, které postrádají, živé vzpomínky, jichž se nemůžou zbavit. Kris se tak opět setkává se svou snoubenkou Harey. Že by byl oceán ve skutečnosti obřím mozkem a neodbytné vzpomínky vytvářel on? A pokud ano, proč? Dokážou vědci pochopit okolní vesmír, aniž by nejdřív porozuměli sami sobě?

„Román patří k nejvěhlasnějším a nejčastěji vydávaným dílům Stanisława Lema, o čemž svědčí též fakt, že se dočkal trojího převedení do filmové podoby. Prvním byl televizní film režiséra Borise Nirenburga z roku 1968, světové slávy se dočkala filmová adaptace Andreje Tarkovského, který za ni získal hlavní cenu filmového festivalu v Cannes roku 1972, a neméně proslul film Stevena Soderbergha, produkovaný v roce 2002 společností Jamese Camerona. Solaris vyšel v roce 1961 a stejně jako v románu Planeta Eden zde autor rozvíjí své dvorní téma kontaktu s mimozemskou civilizací, který se však v jeho pojetí spíše stává kontaktem s mimozemskou inteligencí, neboť takový přístup dává větší možnost rozehrát to, co Lema fascinovalo: jak rozpoznat, že proti vám opravdu stojí cizí inteligence, a jak jí dát na vědomí, že i vy jste inteligentní tvor, natolik inteligentní, že její inteligenci dokážete pochopit?“ Z doslovu Františka Novotného.

Z polštiny přeložil Pavel Weigel

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Další tituly z řady "Stanisław Lem"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Stanislaw Lem

Stanislaw Lem

Když v roce 1951 polští čtenáři se zatajeným dechem sledovali dramatickou výpravu pozemské posádky na Venuši, bylo jméno autora knihy – Stanisław Lem – prakticky neznámé. Román Astronauti zapůsobil tehdy jako zjevení. Takřka vzápětí byl přeložen do několika jazyků. Během následujících třiceti let se Stanisław Lem stal světově uznávaným autorem žánru science fiction. Psal psychologické romány jako Solaris, filozofické eseje a novely jako Pánův hlas a Golem XIV a ve Hvězdných denících s neopakovatelnou ironií a nadhledem zkoumal podivnosti lidského chování, společnosti a civilizace.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM