EN

O velikosti duše

Aurelius Augustinus

Lenka Karfíková, Augustinus Aurelius


Raný dialog význačného křesťanského teologa a filosofa
Augustinův raný dialog, v němž se řeší otázka velikosti duše: nejen ve smyslu místních rozměrů, ale také co do jejích obdivuhodných schopností. Autor hledá rovněž odpověď na otázku počtu duší. Text doprovází obsáhlý úvod a komentáře filosofky a teoložky Lenky Karfíkové.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název De quantitate animae
Původní jazyk italština
Počet stran 160
EAN 9788076012042
Datum vydání 02.12.2019
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Reflexe
Hmotnost 0,313
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Augustinův raný dialog O velikosti duše byl sepsán v Římě roku 388, když se Augustin po ukončení své učitelské dráhy a konverzi k asketickému životu vracel do rodné Afriky, kde se posléze měl stát mnichem, knězem a biskupem. Toto dílo tvoří časově i věcně jakýsi přechod mezi prvními filosofickými dialogy a jeho dialogy pozdějšími, které pocházejí z Říma, resp. byly sepsány již v Africe („O svobodném rozhodování“, „O musickém umění“, „O učiteli“). V předkládaném spise se Augustin zabývá nejen původem duše, ale klade si též otázky, jaká je svou kvalitou a svou kvantitou, proč byla dána tělu, jakou se stává, když do těla přichází, a konečně jakou se stává, když tělo opouští. Zdaleka největší část dialogu je věnována otázce kvantity duše: jde nejen o velikost duše ve smyslu místních rozměrů a co do jejích obdivuhodných schopností, ale také o otázku počtu duší. Text z latinského originálu přeložila, komentáři a úvodem opatřila Lenka Karfíková.

Svatý Augustin z Hippo (354–430), či též Aurelius Augustinus, raný křesťanský teolog pocházející ze severní Afriky. Jeho díla zásadním způsobem ovlivnila utváření křesťanské teologie a filosofie. Přispěl mimo jiné k formování specifické nauky o Boží milosti, svobodě a hříšnosti člověka. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří spisy O obci Boží, Vyznání nebo Křesťanská vzdělanost, které jsou k dispozici i v češtině.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Lenka Karfíková

Lenka Karfíková

Prof. Lenka Karfíková, Dr. theol. (* 1963), se zabývá zejména filosofií a teologií období patristiky a středověku. Působí mj. jako vedoucí katedry filosofie na Evangelické teologické fakultě v Praze. Je autorkou řady překladů, odborných studií a knižních publikací.
Zobrazit profil autora

Augustinus Aurelius

Augustinus Aurelius

Svatý Augustin z Hippo (354–430), též Aurelius Augustinus, raný křesťanský teolog pocházející ze severní Afriky. Jeho díla zásadním způsobem ovlivnila utváření křesťanské teologie a filosofie. Přispěl mimo jiné k formování specifické nauky o Boží milosti, svobodě a hříšnosti člověka. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří spisy O obci Boží, Vyznání nebo Křesťanská vzdělanost, které jsou k dispozici i v češtině.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM