EN

Člověk nula

Anna Starobiněcová


Dystopie oceňované ruské autorky pro čtenáře George Orwella a Aldouse Huxleyho
Po globální katastrofě se počet lidí na planetě ustálil na třech miliardách – a to doslova. Nikdo neumírá, pouze se po dokončení jednoho života reinkarnuje. Rodina a vlast nic neznamenají, společnost je globalizovaná a centrální mozek řídí její bezchybný chod a udržuje ji ve stavu permanentního štěstí. Každý systém ale jednou selže, a tak se narodí Zero, který se nikdy narodit neměl. Kdo je to? A co když je celý systém reinkarnací založen na lži?

Detailní informace

Žánr román
sci-fi
Jazyk čeština
Původní název Živuščij
Původní jazyk ruština
Překladatel Adéla Koutná
Počet stran 376
EAN 9788074739453
Datum vydání 20.01.2020
Věk od 14
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice Alterum
Hmotnost 0,498
Typ Kniha
Vazba vázaná s papírovým potahem bez laminace

Po celosvětové katastrofě se počet lidí na planetě ustálil na třech miliardách – a to doslova. Nikdo neumírá (slova jako umírat nebo smrt jsou zakázaná), pouze se po dokončení jednoho života reinkarnuje a začíná další. Každý člověk si s?sebou nese informace o všech svých předchozích životech. Rodina a vlast nic neznamenají, společnost je globalizovaná a centrální mozek řídí její bezchybný chod a udržuje ji ve stavu permanentního štěstí. Každý systém ale jednou selže, a tak se narodí Zero, tří miliardtý první člověk na planetě, člověk, který se nikdy narodit neměl. Kdo je to? A proč se svým charakterem tolik liší od ostatních obyvatel? A co když je celý systém reinkarnací založený jen na lži a podvodu?

Anna Starobiněcová stvořila ve svém románu vizi komplexního světa, zjevně inspirovaného díly George Orwella nebo Aldouse Huxleyho. Zvláště paralely s Huxleyho Koncem civilizace jsou v knize jasně patrné, například v podobě zákazu užívání některých pro nás běžných slov. Fyzický svět, takzvaná první úroveň, je vnímán jako primitivní, vše podstatné se děje v sociu, virtuální realitě, jež ovládá životy obyvatel a nutí jim množství banálního obsahu. Ti, kteří se systému vymykají, jsou zavřeni v nápravných ústavech. A vše řídí entita Živoucího, jehož mír a harmonie nesmí být za žádnou cenu ohrožena...

Anna Starobiněcová (* 1978) je ruská spisovatelka, novinářka a scenáristka, věnuje se literatuře pro děti i dospělé a přezdívá se jí „ruská královna hororu“. Získala množství ruských i evropských ocenění, v roce 2018 například ocenění pro nejlepší autorku od Evropské společnosti science fiction. Její knihy byly přeloženy do mnoha evropských jazyků, ale vyšly také v Japonsku, Turecku či Spojených státech.

Z ruštiny přeložila Adéla Koutná.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Anna Starobiněcová

Anna Starobiněcová

Anna Starobiněcová stihla vystřídat celou řadu povolání, než přišla na to, že ji ze všeho nejvíc baví vymýšlet příběhy, které čtenáře chytnou a už nepustí. Dnes jsou její knihy překládány do mnoha jazyků, získávají literární ceny a točí se podle nich filmy. Pro dospělé píše strhující hrůzostrašné pohádky, kterými si už stačila vysloužit přízvisko „ruský Stephen King“. Pohádky, které píše pro děti, nejsou hrůzostrašné, ale jsou stejně strhující.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM