EN

Jeřábí žena

Na motivy japonské lidové pohádky

Patrick Ness


Magický příběh vášně a oběti je oslavou tvůrčí síly lásky
Čtyřicetiosmiletý Američan George Duncan provozuje tiskařský krámek v Londýně, je rozvedený a osamělý víc, než si chce přiznat. Jedné noci ho vzbudí zvláštní zvuk nesoucí se ze zahrady. Ke svému překvapení tam najde bílého jeřába. Pták má poraněné křídlo, ale když mu George vytáhne šíp z rány, odletí k nebi. Druhý den vstoupí do krámku žena jménem Kumiko s netradiční prosbou. Její krása je tak oslňující a tajuplná, že se do ní George bezhlavě zamiluje a touží odhalit všechna její tajemství… Je to ale dobře?

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název The Crane Wife
Původní jazyk angličtina
Překladatel Kryštof Herold
Počet stran 256
EAN 9788074737756
Datum vydání 22.04.2019
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Hmotnost 0,378
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Čtyřicetiosmiletý Američan George Duncan provozuje tiskařský krámek v Londýně, je rozvedený a osamělý víc, než si chce přiznat. Jedné noci ho vzbudí zvláštní zvuk nesoucí se ze zahrady. Ke svému překvapení tam najde bílého jeřába, vyššího než on sám. Pták má poraněné křídlo, ale když mu George vytáhne šíp z rány, opět odletí k nebi.

Druhý den vstoupí do krámku žena jménem Kumiko s netradiční prosbou – požádá George o pomoc se svým uměleckým dílem. Její krása je tak oslňující a tajuplná, že se do ní George zcela bezhlavě zamiluje a touží odhalit všechna její tajemství… Jakou skrývá minulost? S čím vším se mu nesvěřuje? A proč?

Vedle příběhu George a Kumiko se paralelně odvíjí prastará báje inspirovaná japonskou lidovou pohádkou a jako protipól velice prozaické životní – zejména partnerské a rodičovské – peripetie Georgovy dcery Amandy.

Z angličtiny přeložil Kryštof Herold.

Patrick Ness (* 1971) je americký spisovatel, novinář a lektor. Donedávna žil v Londýně, kde vyučoval tvůrčí psaní na Oxfordské univerzitě a působil jako redaktor v novinách Daily Telegraph, Sunday Telegraph či Guardian, kam píše dodnes recenze.

Proslavil se zejména knihami pro děti a dospívající. Ohromného úspěchu dosáhl román Volání netvora (A Monster Call, 2011), který se stal předlohou stejnojmenného filmu s hvězdným obsazením (Sigourney Weaverová, Liam Neeson, Felicity Jonesová).

Za své knihy získal řadu literárních cen, mimo jiné cenu Guardianu, Costa či Galaxy British Book Awards v kategorii dětské literatury, a je držitelem medailí Kate Greenaway Medal a Carnegie Medal za román Volání netvora .

Jímavým příběhem Jeřábí žena poprvé cílí na dospělé čtenáře, ani zde však nechybí příznačné prolnutí pohádkové a civilní roviny.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Patrick Ness

Patrick Ness

Patrick Ness se narodil na vojenské základně Fort Belvoir ve Virginii, kde byl jeho otec poručíkem Armády Spojených států. Poté se přestěhoval na Havaj, kde žil následujících šest let. Dalších deset let strávil ve Washingtonu. Poté odcestoval do Los Angeles. Zde studoval anglickou literaturu  na Univerzitě Jižní Kalifornie. Po dokončení univerzity pracoval jako spisovatel pro kabelovou společnost. V roce 1997 vydal první povídku v časopisu  Genre a začal pracovat na své první novele. V roce 1999 se odstěhoval do Londýna. Zde učil tvůrčí psaní na Oxfordské univerzitě a začal psát recenze pro The Daily Telegraph, The Sunday Telegraph. Od června 2012 píše pro The Guardian.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM