EN

Jeho království

Jedenáct listů Marca Manilia Mezentiana z jara r. XXX po Kristu

Mika Waltari


Román slavného finského spisovatele se odehrává v době Ježíše Krista
Historický román slavného finského spisovatele Miky Waltariho pojednává o navýsost dramatickém okamžiku lidských dějin – o ukřižování Ježíše Krista. Vypravěčem románu je Říman Marcus Manilius Mezentianus, který se před nešťastnou láskou uchyluje do vřavy Jeruzaléma a stává se zde svědkem Ježíšovy smrti. Je zasažen hloubkou jeho poselství a s detektivní posedlostí pátrá po smyslu jeho slov a činů.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Valtakunnan salaisuus
Původní jazyk finština
Překladatel Marta Hellmuthová
Počet stran 384
EAN 9788076010062
Datum vydání 24.09.2018
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,531
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Historický román slavného finského spisovatele Miky Waltariho pojednává o navýsost dramatickém okamžiku lidských dějin – o ukřižování Ježíše Krista. Vypravěčem románu je Říman Marcus Manilius Mezentianus, který se před nešťastnou láskou uchyluje do vřavy Jeruzaléma a stává se zde svědkem Ježíšovy smrti. Je zasažen hloubkou jeho poselství a s detektivní posedlostí pátrá po smyslu jeho slov a činů. Setkává se s jeho učedníky, Marií z Magdaly, Šimonem z Kyrény, Lazarem a ostatními svědky zázračného Ježíšova působení na jeho současníky. Poté, co je jako Říman apoštoly vyloučen z řad vyvolených, nachází sám sebe v pokoře a dobrotě srdce. Stejně jako v jiných svých dílech, i zde Mika Waltari mistrovsky přibližuje dávné události a jejich kulturní a ideologické kořeny. Ožívají zde historické reálie římské, egyptské, asyrské a židovské. Průvodce dějem je vzdělaný nezávislý pozorovatel, který díky čistému a noblesnímu vztahu k lidské individualitě je i pro dnešní čtenáře přesvědčivým zprostředkovatelem dávného poselství o vznešenosti lidského údělu. Proto jsou v jeho podání i vzdálená podobenství aktuální naléhavou potřebou lásky a milosrdenství.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Mika Waltari

Mika Waltari

Mika Waltari (1908–1979), finský spisovatel, novinář a dramatik, se narodil v Helsinkách v rodině luteránského faráře. Začal studovat teologii na Helsinské univerzitě, ale brzy přešel na studium filozofie, estetiky a literatury. Za 2. světové války působil jako novinář a pracoval i pro finskou rozvědku. V této době začal psát historické romány – nejslavnější z nich, Egypťan Sinuhet, vyšel v roce 1945, o deset let později následoval Tajemný Etrusk. Dodnes je Mika Waltari nejznámějším finským autorem: jeho dílo čítá na 30 románů, 15 novel, sbírky pohádek a poezie a 26 dramat. Podílel se na scénářích pro film a rozhlas, překládal a napsal i stovky článků. Jeho díla byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM