EN

Tajemný Etrusk

Mika Waltari


Tvůj příchod je předpovězen a jsi poznán. Nevaž již své srdce k zemi. Hledej jen sebe, aby ses poznal, nesmrtelný.
Další z historických románů finského spisovatele Miky Waltariho stylem připomíná jeho slavného Egypťana Sinuheta. Protagonistou barvitého příběhu z počátku 5. století př. n. l., kdy se dává do pohybu celé Středomoří a schyluje se k řecko-perským válkám, je etruský lukumo neboli „nesmrtelný“ jménem Lars Turms. Jeho původ je mu však utajen – v sedmi letech jej otec svěřil přátelům v řeckém městě Sybaris a zakázal jim prozradit, jaký osud je mu určen.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Turms Kuolematon
Původní jazyk finština
Překladatel Marta Hellmuthová
Počet stran 576
EAN 9788076011595
Datum vydání 19.08.2019
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,744
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Kniha Tajemný Etrusk sleduje putování hlavního hrdiny Larmse Turmse z Iónie přes Delfy a Korint do řeckých osad na Sicílii, do Říma a blízké Etrurie, kde postupně poznává svou kulturu a nakonec se dobere i pravdy o svém původu. Waltariho pestrý příběh je zalidněný ohromným množstvím postav a plný plastických líčení námořních i pozemních bitev i antických kultů a mystérií. Autor postupně odhaluje tajemné náznaky, které určují osud hlavního hrdiny. Román můžeme považovat za unikátní svědectví o hledání sebe sama.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Mika Waltari

Mika Waltari

Mika Waltari (1908–1979), finský spisovatel, novinář a dramatik, se narodil v Helsinkách v rodině luteránského faráře. Začal studovat teologii na Helsinské univerzitě, ale brzy přešel na studium filozofie, estetiky a literatury. Za 2. světové války působil jako novinář a pracoval i pro finskou rozvědku. V této době začal psát historické romány – nejslavnější z nich, Egypťan Sinuhet, vyšel v roce 1945, o deset let později následoval Tajemný Etrusk. Dodnes je Mika Waltari nejznámějším finským autorem: jeho dílo čítá na 30 románů, 15 novel, sbírky pohádek a poezie a 26 dramat. Podílel se na scénářích pro film a rozhlas, překládal a napsal i stovky článků. Jeho díla byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM