EN

Hledání Černého vikinga

Bergsveinn Birgisson


Vikinská éra z pohledu historie i fikce
Islandský autor se vydává po stopách vlastního předka, který žil před 1100 lety. Z kusých fragmentů skládá dobrodružný život Geirmunda Heljarskinna, syna norského místního krále a princezny z Karélie. Přestože tento tajemný viking patřil k nejzámožnějším dobyvatelům ostrova, v islandských ságách se o něm téměř vůbec nemluví. Čím se ideálním představám vikinské společnosti vymykal a proč o něm jinak bohatá ságová literatura mlčí?

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Den svarten vikingen
Původní jazyk norština
Překladatel Markéta Ivánková
Počet stran 484
EAN 9788074737510
Datum vydání 18.03.2019
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice TEMA
Hmotnost 0,646
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Islandský autor se vydává po stopách vlastního předka, který žil před 1100 lety, jednoho z nejzámožnějších záborců ostrova, o němž se však paradoxně v islandských ságách téměř vůbec nemluví. Bergsveinn Birgisson skládá z těchto kusých fragmentů dobrodružný běh života Geirmunda Heljarskinna, syna norského místního krále a princezny z Karélie. Ukazuje, čím se ideálním představám vikinské společnosti vymykal a proč o něm jinak bohatá ságová literatura mlčí.

Autor mistrně líčí obrazy z Geirmundova života a tato fikce nejen poutavě dokresluje dobovou atmosféru, ale také vyváženě doplňuje nejnovější vědecké poznatky. Odvolává se na pečlivě vybrané staroseverské texty a mezioborový výzkum z oblasti sociologie, antropologie, archeologie i genetiky. Autor je inspirován dějinami každodennosti, přitom však čtenáři umožňuje sledovat i mezinárodní souvislosti událostí a porovnat, čím byla tehdejší Skandinávie specifická. Erudovaná věcná próza spolu s ironickým nadhledem a vlastními zážitky autora z této cesty za reálnou historickou skutečností místy volně přechází v historický román.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM