EN

Skutečný Miloš Kopecký

Bonviván s křehkou duší.

Pavel Kovář, Jana Kopecká, Miloš Kopecký


Strhující životní výpověď národního umělce
Podrobná publikace věnovaná životu legendy českého herectví Miloše Kopeckého, kterou napsal zčásti sám ještě před svou smrtí v roce 1996, je strhující výpovědí o jeho ojedinělém osobním i profesionálním životě.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr životopis
Číslo dílu 1
Jazyk čeština
Počet stran 392
EAN 9788075052582
Datum vydání 16.11.2015
Věk od 1
Formát 145x205 mm
Nakladatelství XYZ
Hmotnost 0,618
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Strhující životní výpověď národního umělce

Geniální herec, který zářil v každé roli. Muž ojedinělého intelektu a mnoha talentů, který proslul také jako šarmantní bonviván, milovník žen a břitký glosátor. I proto měl více nepřátel než přátel, neboť mnozí kolegové před kamerou či na jevišti mu nemoc nevěřili, čímž se dostával do mnoha svízelných situací.

Jak prožíval umělecké i lidské radosti a strasti jeden z největších herců 20. století?

V úvodní části knihy Skutečný Miloš Kopecký líčí on sám své sladkobolné mládí s osudově tragickým zážitkem, jakým byl doprovod matky k transportu do koncentračního tábora. Ztráta nejbližší osoby mu přivodila onemocnění maniodepresí, s níž celý život zápolil. Jeho osobitý pohled na svět dokreslují i fejetony, glosy a povídky, které během života napsal.

Portrét této legendy českého herectví doplňuje Pavel Kovář s Cyrilem Höschlem a také vzpomínky jeho kolegů a přátel. Kniha tak podává pravdivou a autentickou výpověď o výjimečném člověku a geniálním herci.

Seděl jsem na mezi nahoře nad mlejnem, neviděn, nepozorován, a tu vidím, asi tak čtyřicet metrů ode mne jde mladá holka. To je krása, krásná mladá holka. Víc už není. A tu na mne padla taková lítost (tak by to řekl Karel Poláček), že tohle vše se mne už netýká, že jsem se sám dojal. A přemýšlel jsem. Vzpomněl jsem si, jak mi Werich kdysi řekl: „...víte, Kopejdo, když je člověk mladej, tak ani neví, co povídá. My jsme s Voskovcem psali text BABIČKY MARY a napsali jsme tam – a bezzubou dásní zaláteří. Nám se to líbilo, jak jsme vtipný. A teď se na mne podívejte, já mám tu bezzubou dáseň a kop bych to celý do prdele!“

- Miloš Kopecký, z dopisu Martě Kadlečíkové

Pavel Kovář (1944)

Novinář a publicista, sportovní redaktor deníku Lidová demokracie (1975–1990), redaktor společenského týdeníku Reflex (1990–2009) a spoluautor četných televizních dokumentů. Je autorem knih: Bicanovo tajemství (příběh slavného fotbalisty), MUDr. Plzák se zpovídá a Miroslav Plzák osobně (vzpomínky známého psychiatra), Miloš Kopecký: Já a Miloš Kopecký: Důvěrný portrét, Fotbalová chobotnice (pohled do zákulisí českého fotbalu), Třináct Taxisů Josefa Váni a Život v sedle (obě knihy zachycují příběh známého žokeje), Šampaňské s příchutí pelyňku (o hrdinech Velké pardubické), Rytíři sportu (příběhy držitelů cen Klubu fair play), Otec kulak, syn zelený baron (sága selského rodu)

a z roku 2014 Vítězové a poražení (příběhy prvních českých rekordmanů a olympijských vítězů).

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Pavel Kovář

Pavel Kovář

Sportovní redaktor deníku Lidová demokracie (1975–1990) působil v období 1990 až 2010 v redakci týdeníku Reflex. Napsal knihy Bicanovo tajemství, Fotbalová chobotnice, Vítězové a poražení, Příběh české rekordwoman, Legendy: slavné sportovní okamžiky (komiks o dějinách českého sportu). Je autorem životopisných knih o herci Miloši Kopeckém, psychiatrovi Miroslavu Plzákovi, žokeji Josefu Váňovi a o spisovateli Otovi Pavlovi. Autorsky se podílel na vzniku několika televizních dokumentů.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM