EN

Poslední akce: Zabití Usámy bin Ládina

Mark Bowden


Kruh se uzavřel!
Renomovaný americký spisovatel píšící o akcích americké armády a speciálních sil Mark Bowden nyní přichází se svou Poslední akcí – působivým popisem pátrání po Usámovi bin Ládinovi. Bowden získal přístup ke klíčovým pramenům a může nás díky tomu zavést do místností, v nichž byla přijímána klíčová rozhodnutí, i do míst, kde probíhala vlastní akce. Popisuje postupně vývoj událostí, které nakonec vyústily až v akci příslušníků námořní pěchoty z útvaru SEAL v Abbottábádu, v posledním úkrytu Usámy bin Ládina.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 288
EAN 9788026401568
Datum vydání 20.05.2013
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,5
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Kruh se uzavřel!

Usáma bin Ládin zorganizoval 11. září 2001 a poté zmizel. Bowden názorně popisuje, jak USA v průběhu následujících deseti let zjišťovaly, že jejich válka proti ­Al-Káidě – skupině rozptýlených jednotlivců, kteří zůstávali v anonymitě – bude vyžadovat inovativní přístup. Bowden detailně líčí vývoj nové strategie, které bylo potřeba v této válce využít – vzájemného propojení nejrůznějších zpravodajských informací a nasazení speciálních jednotek v terénu. Tisíce operací, které speciální jednotky provedly v Iráku a Afghánistánu, přispěly k tomu, že se konečně podařilo najít způsob, jak dopadnout bin Ládina. Na jaře roku 2011 se do hledáčku zpravodajských služeb dostal neobvyklý komplex v Abbottábádu. Následné odhady pak s padesátiprocentní pravděpodobností určily, že se jedná o úkryt Usámy bin Ládina. Bowden ukazuje, že původně byly ve hře tři různé strategie: útok provedený pomocí bezpilotního letounu, svržení přesné bomby a pozemní akce příslušníků námořní pěchoty z útvaru SEAL. Prezident musel nakonec učinit konečné rozhodnutí. Nadešel čas poslední akce.

„Bowden se zdá být ideálním vypravěčem bin Ládinova příběhu […] V závěru této knihy je možné najít vynikající pasáž, v níž jsou mnohé omyly uvedeny na pravou míru a která v jiných obdobných publikacích schází.“ 

– Washington Post

„Nejdostupnější a nejzajímavějších kniha, jaká kdy byla o tomto přelomovém momentu v boji USA proti Al-Káidě napsána.“ 

– San Francisco Chronicle

„Popis smrti muže, který byl zodpovědný za 11. září, představuje neuvěřitelně silný příběh. Najdete v něm kladné i záporné hrdiny, pomalu se blížící rozuzlení, exotická místa i vojenské akce… Bowden ukazuje, že za úspěchem operace, jež proběhla v květnu roku 2011, stálo nejen deset let velmi pečlivé analýzy dat, kterou prováděla CIA i jiné zpravodajské agentury, ale také pozoruhodný vývoj v rámci amerických bezpečnostních a vládních struktur, jenž umožnil využití nové generace vojenských prostředků […] Příběh toho, jak Američané nakonec dopadli svého úhlavního nepřítele, je zcela mimořádný. Bowden se tohoto úkolu zhostil velmi zdařile.“

– Guardian

Mark Bowden – renomovaný americký spisovatel píšící o akcích americké armády a speciálních sil – nyní přichází se svou Poslední akcí, působivým popisem pátrání po Usámovi bin Ládinovi. Bowden získal přístup ke klíčovým pramenům a může nás díky tomu zavést do místností, v nichž se přijímala klíčová rozhodnutí, i do míst, kde probíhala vlastní akce.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM