EN

Barvy slečny Toyen

Vladislav Kučík


Tajuplný život výjimečné malířky
Malířka Marie Čermínová – Toyen (1902–1980) je velmi významnou osobností české kultury. Zvláštní mladá žena, co chodila oblečená jako muž, ve smokingu a s motýlkem u krku. Blízká malíři Štýrskému, přítelkyně českých básníků, kteří jí věnovali své verše, autorka tajuplných obrazů s erotickým podtextem. Jaký byl její život?

Detailní informace

Žánr román
Jazyk čeština
Počet stran 328
EAN 9788073887070
Datum vydání 04.10.2012
Věk od 15
Formát 140x180 mm
Nakladatelství XYZ
Hmotnost 0,4
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Malířka Marie Čermínová – Toyen (1902–1980) je velmi významnou osobností české kultury. Prožila sice podstatnou část svého života ve Francii, ale patří samozřejmě i k české umělecké avantgardě počátku dvacátého století. Zvláštní mladá žena, co chodila oblečená jako muž, ve smokingu a s motýlkem u krku. Blízká malíři Štýrskému, přítelkyně českých básníků, kteří jí věnovali své verše, autorka tajuplných obrazů s erotickým podtextem. Jaký byl její život? Milovala nejen muže, ale i krásné, atraktivní ženy! Jak se z chudé holky z periferie Prahy stala malířka, jejíž díla patří k nejcennějším v řadě světových galerií?

Beletrie spisovatele Vladislava Kučíka je uměleckou fikcí života slavné výtvarnice Toyen. Příběh sám je skládán jako střípky mozaiky, je vlastně vyprávěním staré paní Toyen, která ve svém pařížském bytě rekapituluje kus svého života. Ale bylo tomu opravdu tak?

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM