EN

Věřím v dobré konce

Věra Doušová, Vladimír Kroc


Disent, občanská společnost, pomoc potřebným. Rozhovor se známou filantropkou.
Život Věry Doušové byl mimořádně bohatý – jak na události pozitivní, tak na ty pohnuté. Byla disidentkou a celoživotní kamarádkou Jiřiny Šiklové, se kterou šířila samizdatovou literaturu. Po nezdařeném pokusu o emigraci přijala místo účetní u Československého lunaparku. Po revoluci asistovala s přesídlením volyňských Čechů z okolí Černobylu a vždy pomáhala ohroženým. Ve svižném rozhovoru, který vedl rozhlasový moderátor Vladimír Kroc, poznáte fascinující osudy ženy, která nikdy neztratila víru v lepší svět.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 184
EAN 9788076019614
Datum vydání 20.05.2024
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Rozhovory
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Život Věry Doušové byl mimořádně bohatý – jak na události pozitivní, tak na ty pohnuté. Byla disidentkou a celoživotní kamarádkou Jiřiny Šiklové, se kterou distribuovala exilovou literaturu. Poté co byla přistižena při pokusu emigrovat se třemi dětmi do Vídně, přijala raději práci jako ekonomka, tlumočnice a učitelka u Československého lunaparku, s nímž pak po sedm let kočovala po zemích bývalého Sovětského svazu. Po revoluci asistovala s přesídlením volyňských Čechů z okolí Černobylu a vždy pomáhala ohroženým. Ve svižném rozhovoru, který vedl rozhlasový moderátor Vladimír Kroc, poznáte fascinující osudy ženy, která nikdy neztratila víru v lepší svět.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Věra Doušová

Věra Doušová

Věra Doušová, rozená Mölzerová (* 8. června 1947 v Praze), je matkou tří dětí. Vystudovala psychologii a sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Se svojí bývalou kantorkou a celoživotní přítelkyní Jiřinou Šiklovou pak jedno období života uklízela v univerzitní knihovně. Zapojila se do disentu a pomáhala distribuovat exilovou literaturu. V roce 1983 byla přistižena při pokusu emigrovat se třemi dětmi do Vídně. Pro nedostatek důkazů odsouzena nebyla, ale aby zabránila eventuálním perzekucím, přijala raději práci jako ekonomka, tlumočnice a učitelka u Československého lunaparku, s nímž pak po sedm let kočovala v maringotce po zemích bývalého Sovětského svazu. Po revoluci ji oslovil prezident Václav Havel s nabídkou zorganizovat návrat volyňských Čechů z oblasti zasažené černobylskou katastrofou. Podařilo se jí přesídlit 1860 českých krajanů. Pracovala v mnoha neziskových organizacích, více než 25 let dováží použité kompenzační pomůcky ze Skandinávie a 18 let organizuje mezinárodní krajanské festivaly. V roce 2021 získala cenu Laskavec a v roce 2022 byla vyznamenána Řádem Tomáše Garrigue Masaryka. V současné době je předsedkyní největší potravinové banky u nás.
Zobrazit profil autora

Vladimír Kroc

Vladimír Kroc

Vladimír Kroc (* 29. 4. 1966 v Plzni) vystudoval zahraniční obchod na VŠE v Praze. Moderuje zpravodajské a publicistické pořady (mj. Dvacet minut) na Radiožurnálu a ČRo Plus. Pro Českou televizi natočil několik sérií cestovatelských Postřehů odjinud (mj. z Austrálie, Nového Zélandu, Jižní Afriky, Kolumbie nebo Kanárských ostrovů). Napsal několik knih, např. Letenka do neznáma o Elišce Krausové, knižní rozhovor s Petrem Bruknerem Jen tak jsem šel kolem a nejnověji knihy Jenom vize nestačí, věnovanou Marcelu Souralovi. Je ženatý, má dvě dospělé děti.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM