EN

Zapomenutá

Jiří Klečka


Ztratíš paměť, ztratíš sebe. Atmosférický román s mysteriózními tóny.
Božena a Pavel prožili vášnivé milostné vzplanutí, ale jejich osudy se rozdělily krátce po Pražském jaru. Potkají se po více než půl století v Domě paměti, zařízení pro pacienty s kognitivní poruchou. Oba si prošli životními dramaty: Pavel ztratil schopnost psát, Božena se kvůli nemoci odcizila své rodině a přichází o vzpomínky. Dům paměti by pro ně mohl znamenat pokračování jejich příběhu, možná dokonce uzdravení. V jeho zdech se však skrývá temná minulost a cena za každou navrácenou vzpomínku je vysoká…
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Sylvie Svobodová
Jazyk čeština
Počet stran 336
EAN 9788076018723
Datum vydání 23.10.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Tvář
Hmotnost 0,42
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Osudy Boženy a Pavla se rozešly krátce po Pražském jaru, kdy společně prožívali lásku a scénáristickou vášeň. Potkají se po více než půl století v Domě paměti, zařízení pro pacienty s kognitivní poruchou. Oba si prošli dramatickými životními situacemi: Pavel ztratil schopnost psát, Božena se pak pod vlivem nemoci odcizila své rodině a pomalu přichází o drahocenné vzpomínky. Dům paměti by však pro oba z nich mohl znamenat pokračování jejich příběhu, možná dokonce i uzdravení. Jenomže to nebude zadarmo. Rozhodně ne v Domě paměti, jenž má svou temnou minulost a za každou navrácenou vzpomínku požaduje velmi vysokou cenu. Ta nejtěžší zkouška přichází pro Boženu a Pavla v životní fázi, kdy už má většina z nás ty nejdůležitější boje dávno za sebou.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Lenka Zajíčková
Byl to úžasně čtivý příběh, který mě chytil za srdce. Nikdo nevíme co nás ve stáří čeká a jestli budeme mít mozek natolik funkční, abychom si vše pamatovali a nemuseli dožívat v zařízení, kde se o nás postarají. Všechny postavy a jejich povahy jsou v knize skvěle vylíčené a vy máte pocit, že jste součástí příběhu. Byla jsem opravdu nadšená. Bohužel, přibližně 40 stran do konce přišel zlom a autor celý příběh totálně zabil dalším vyústěním, které bylo podivné, nelogické a naprosto celý dosud dokonalý příběh zkazil. Dočítala jsem již ze setrvačnosti a opravdu jsem zklamaná. Kdyby nebylo toho podivného konce, byla by to má top kniha pro rok 2023.
Eva Francová
Dům paměti – léčebné zařízení pro ty, kteří ztrácí paměť. Potkají se tu i Božena s Pavlem. Neviděli se spolu více jak třicet let. On ztratil schopnost psát. Ona se kvůli nemoci odcizila své rodině. Je možné navázat tam, kde kdysi přestali? A je možné jejich uzdravení? Možná, že ano, ale cena za to bude vysoká. Knihy z edice Tvář od Vyšehradu jsou pro mě sázka na jistotu. Mám již doma celou sbírku, nečetla jsem zatím všechny, ale ty, které ano, tak vždy byly dokonalé! A nejinak tomu bylo tentokrát. Moje první setkání s autorem, ale určitě ne poslední. Tato kniha vás rozhodně překvapí. Od prvních řádků mě příběh pohltil tak, že jsem knihu nemohla odložit. Ponořila jsem se do příběhu. Střídá se tu minulost s přítomností, střídají se tu vypravěči. Díky tomu, jak nám autor příběh dávkuje, nás udržuje v neustálé pozornosti. Chceme se dozvědět víc a víc. Je znát, jak je to celé dobře promyšlené a propracované a vy se tak dozvíte vše v pravou chvíli. Ač si možná myslíte, že víte, kam se bude příběh ubírat, autor si s námi pěkně zahrává, zamíchá do vyprávění i vedlejší postavy, děj graduje, až vás nakonec opravdu překvapí. Celé je to tajemné, temné, mystické, napínavé, děsivé, ale zároveň lidské a ze života. Moc mě bavily zakomponované skutečné události a osobnosti, celý příběh má tak větší nádech uvěřitelnosti a kolikrát máte pocit, že čtete skutečný příběh a chcete si o hlavní postavách i o Domu paměti něco vyhledat. Po dočtení mám chuť si knihu přečíst znovu. Je tu tolik detailů, které spolu souvisí a které mi možná unikly. Tím, že teď již vím, jak kniha skončí, bych se určitě na některé situace už dívala jinak. Něčím mi příběh připomínal knihu Vypravěč od Anny Bolavé, pokud se vám tato kniha líbila, bude se vám rozhodně líbit i Zapomenutá.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jiří Klečka

Jiří Klečka

Jiří Klečka (1983) se narodil a vyrůstal v Ostravě. Už v dětství mu učarovaly příběhy, ať už ty knižní, nebo vykreslené na filmovém plátně. V současnosti pracuje jako manažer kvality v nadnárodní firmě, což mu mimo jiné umožňuje psát příběhy v různých koutech světa. Se svou ženou a dvěma dcerami žije ve Frýdlantu nad Ostravicí. Ve Vyšehradu vyšly jeho romány Pět ročních období (2019), Papírové domky (2022) a Zapomenutá (2023).
Zobrazit profil autora

Recenze

ČT Art - ROMÁN ZAPOMENUTÁ SE DO PAMĚTI MOŽNÁ NEVRYJE, ALE NUDIT SE U NĚJ NEBUDETE

„Ve svém novém románu nazvaném Zapomenutá vsází Jiří Klečka na podobná lákadla jako ve svých předešlých dvou prozaických knihách. A přestože dílo doputovalo na pulty jen krátce po předchozím autorově titulu, což většinou nevěstí nic dobrého, Klečkova novinka není zklamáním."

i60.cz - Vychází Zapomenutá, třetí román Jiřího Klečky

„Svůj třetí román „Zapomenutá“, mysteriózní příběh z prostředí zařízení pro léčbu kognitivních poruch, pokřtil Jiří Klečka ve středu 1. listopadu v ostravské kavárně EF-Kafé. Po prvotině ostravského rodáka, žijícího ve Frýdlantě nad Ostravicí, s názvem Pět ročních období z roku 2019 mu v loňském roce vyšly Papírové domky a nyní přichází do prodeje další novinka."
NAPIŠTE NÁM