EN

O svaté holčičce

Radek Malý


Radek Malý dětem podle příběhů o svaté holčičce a knížky Františka Kožíka vypráví dojemnou pražskou legendu. Křehkými ilustracemi příběh doprovodila Nikola Logosová.
V Praze na Smíchově se rozprostírá tajuplný Malostranský hřbitov, mezi jehož vzrostlými, břečťanem porostlými stromy a náhrobky najdete klid, jinde v Praze nevídaný. Vstupte do něj a po pravé straně podél hlavní cesty vyhlížejte malý náhrobek, na kterém je vytesaná spící dívenka. Je to svatá holčička, ochránkyně pražských dětí, které k ní dodnes přicházejí se svými prosbami a přáními.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 30
EAN 9788075582096
Datum vydání 13.10.2022
Věk od 6
Formát 170x210 mm
Nakladatelství Meander
Hmotnost 0,182
Typ Kniha
Vazba vázaná s potahem z jiného materiálu

Praze na Smíchově se rozprostírá tajuplný Malostranský hřbitov, mezi jehož vzrostlými, břečťanem porostlými stromy a náhrobky najdete klid, jinde v Praze nevídaný. Vstupte do něj a po pravé straně podél hlavní cesty vyhlížejte malý náhrobek, na kterém je vytesaná spící dívenka. Je to svatá holčička, ochránkyně pražských dětí, které k ní dodnes přicházejí se svými prosbami a přáními.

„Budu se ptát starých jasanů a smutečních vrb. Snad mi zašumí legendu o svaté holčičce, která zde přijímá prosby svých malých kamarádů. Žila před sto lety. Co už toho slyšela! Zeptám se kosů a strnadů, a snad mi prozradí pohádku, která se vypráví už sto let v ptačích hnízdech. Něco snad zašeptají hvězdy, něco prohodí mráček, který proletí nad větvemi – a něco, něco málo si vymyslím sám.“ (František Kožík: Svatá holčička, 1943)

Radek Malý vypráví dětem podle příběhů o svaté holčičce a podle knížky Františka Kožíka dojemnou pražskou legendu. Křehkými ilustracemi příběh doprovodila Nikola Logosová.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Radek Malý

Radek Malý

Český básník, překladatel z němčiny, vysokoškolský pedagog a autor knížek pro děti je dvojnásobným držitelem ceny Magnesia litera. V roce 2011 vydal v nakladatelství Albatros ve spolupráci s výtvarníkem Pavlem Čechem obsahově a výtvarně výjimečnou knihu básní pro děti Listonoš vítr, která získala již zmíněné ocenění Magnesia Litera. V roce 2014 následovalo Moře slané vody a v roce 2017 v tandemu s ilustrátorkou Alžbětou Skálovou Všelijaké řečičky pro kluky a holčičky.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM