EN

Chráněné rostliny České a Slovenské republiky

Kolektiv


Galerie nejvzácnějších rostlin naší vlasti!
Na 328 barevných stranách vás podrobně seznámíme se třemi sty druhy nejvzácnějších rostlin našich zemí, s jejich výskytem i ohrožením. Obsáhlý text je doplněn mnohdy zcela unikátními fotografiemi samotných rostlin i jejich biotopů. Je smutným faktem, že řadu velice vzácných rostlin této knihy většina čtenářů v naší přírodě nikdy neuvidí, vždyť celá populace čítá u některých druhů třeba jen několik posledních exemplářů.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 328
EAN 9788025102626
Datum vydání 08.12.2005
Věk od 15
Formát 210x297 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 1,85
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Tato publikace získala u příležitosti konání Polabského knižního veletrhu 2006 "Čestné uznání za nakladatelský počin" v oblasti literatury pro hobby.

Tato unikátní publikace popisuje více než 300 druhů rostlin České a Slovenské republiky na téměř 1000 fotografiích!

Z celkového počtu asi 2 550 druhů a poddruhů všech cévnatých rostlin, které jsou původními zástupci flóry České republiky, stojí na různém stupni ohrožení 1 543 druhů a poddruhů. To znamená, že je ohroženo 60 % druhů všech rostlin přirozeně se u nás vyskytujících. Jen o málo lepší, ale rozhodně také ne optimistická situace je i na Slovensku.

Tato závažná čísla vybízejí k činu. Ochrana přírody již dále nemůže být jen záležitostí úzké skupiny botaniků, ochranářů a státních úředníků. Má-li být skutečně efektivní, musí být spojena i s osvětou. Je nezbytně nutné přiblížit co nejširší veřejnosti podstatu i důvody ochrany, představit hodnoty, které si zaslouží náš zájem. A naše kniha chce být právě takovým počinem.

Podrobně vás seznámíme s více než třemi sty druhy nejvzácnějších rostlin našich zemí, s jejich výskytem i ohrožením. Obsáhlý text je doplněn mnohdy zcela unikátními fotografiemi samotných rostlin i jejich biotopů. Je smutným faktem, že řadu velice vzácných rostlin této knihy většina čtenářů v naší přírodě nikdy neuvidí, vždyť celá populace některých druhů čítá třeba jen několik posledních exemplářů.

Pozorný čtenář si zajisté povšimne, že do publikace byly zařazeny i některé vzácné druhy, které dosud zákonem chráněné nejsou. Většinou se jedná o archeofytní plevele, jejichž ochrana je velmi problematická, zákon však nechrání ani některé jiné druhy, které by si nepochybně jeho pozornost zasloužily.

Kniha Chráněné rostliny České a Slovenské republiky nabízí čtenáři možnost procestovat téměř celé území obou států a všude potkávat rostliny, které patří mezi vzácné, v přírodě často velmi špatně nalezitelné. Umožňuje alespoň zčásti porozumět složitým přírodním procesům, které často probíhají nám zcela skrytě, utajeně a nezávisle na naší vůli a vědomí.

Přijměte pozvání do světa rostlin, který stojí za to vidět, obdivovat a chránit.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM