EN

Petr Vok z Rožmberka

Milan Švankmajer


Populárně-naučná monografie o posledním Rožmberkovi popisuje život posledního rožmberského vládce jihočeského dominia. O Vokovi panuje řada legend a mýtů, které ho popisují jako prostopášníka a flamendra, k čemuž přispělo i populární filmové zpracování. Autor však vylíčil jeho osud a postoje jako komplikovanější, než by se z tohoto obrazu mohlo na první dojem zdát.

Detailní informace

Ilustrátor Michal Houba
Jazyk čeština
Původní název Petr Vok z Rožmberka
Počet stran 288
EAN 9788074074400
Datum vydání 03.03.2020
Věk od 18
Formát 140x205 mm
Nakladatelství Garamond
Edice Historie
Hmotnost 0,453
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Populárně-naučná monografie o posledním Rožmberkovi popisuje život posledního rožmberského vládce jihočeského dominia.

O Vokovi panuje řada legend a mýtů, které ho popisují jako prostopášníka a flamendra, k čemuž přispělo i populární filmové zpracování. Autor však vylíčil jeho osud a postoje jako komplikovanější, než by se z tohoto obrazu mohlo na první dojem zdát. Kniha například zmiňuje významnou skutečnost, že se Petr Vok přiklonil k evangelíkům, kterým pomáhal nejen finančně, ale podílel se i na prosazení Rudolfova majestátu, který potvrzoval náboženskou svobodu v Čechách.

Milan Švankmajer (1928–2003), český historik, který se specializoval na ruské novověké dějiny. Působil jako vědecký pracovník, začátkem normalizace byl z politických důvodů propuštěn.

Poté pracoval v knihovně, kde také pod pseudonymem Anežka Svobodová sepsal knihu Petr Vok z Rožmberka. Po sametové revoluci vedl Ústav dějin střední a východní Evropy a i v důchodovém věku přednášel.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM