EN

Kniha, kterou posypal hvězdný prach

Nora Eckhardtová


Dobrodružný, napínavý i vtipný výlet do historie nakladatelského prostředí
Praha, 1874. Dva nakladatelští rivalové uzavírají sázku o to, kdo vydá úspěšnější knihu. Souboj Maxe Alfreda a Jonatana Bartoloměje je zprvu míněn s nadsázkou, ale postupně nabírá na důležitosti, až jsou oba pro své prvenství ochotní obětovat téměř cokoli – i střechu nad hlavou. Zápolení provází drobné podvůdky, pikle a tajnosti. Ve chvíli, kdy se Alfred rozhodne využít exklusivního letu balónem ke zviditelnění své „Knihy, kterou posypal hvězdný prach“, se však honba za výhrou mění v opravdové drama…
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 336
EAN 9788076624931
Datum vydání 21.08.2023
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice WALT
Hmotnost 0,387
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Praha, 1874. Max Alfred, poněkud suchopárný a nerudný majitel malého nakladatelství, se potýká s nedostatkem kvalitního literárního materiálu. Se svým rivalem, pyšným mladým nakladatelem Jonatanem Bartolomějem, se na jednom večírku u bohaté vdovy začnou špičkovat a holedbat, až nakonec pře vyústí v sázku. A ne jen tak ledajakou!

Ač zpočátku míněná z legrace, stává se sázka tím nejdůležitějším v životech obou mužů. A ti jsou pro své prvenství ochotni obětovat téměř cokoli – včetně vlastní střechy nad hlavou. V nečekaném souboji se převaha střídavě přesouvá z jednoho nakladatele na druhého: podvůdky, pikle, zrady a tajnosti. Do zápolení se zapojí i Alfredův asistent Emil, zpovzdálí vše sleduje Alfredova žena Beatrice a Emilova snoubenka Anabela.

Honba za výhrou se ale změní v opravdové drama ve chvíli, kdy se Alfred rozhodne využít exklusivního letu balónem ke zviditelnění své „Knihy, kterou posypal hvězdný prach“.

Příběh nás provede nejen honosnými večírky a salony pražské smetánky, ale i špinavými uličkami a neobvyklým sirotčincem, zúčastníme se honu na lišku, navštívíme podivuhodný podmořský svět, vězení nebo psychiatrickou léčebnu. Děj postupně nabírá obrátky a my čekáme na jediné rozuzlení: Která kniha nakonec zvítězí?

Ilustrace uvnitř knihy: Jan Gemrot.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Lenka Zajíčková
Smekám! Před autorkou smekám, protože to co čtenáři naservírovala je jedním slovem dokonalost. Nejen čtivým příběhem, který nás přenese do minulosti a my se procházíme historickou Prahou a zavítáme na večírky se společenskou smetánkou, ale tou překrásnou češtinou! Přiznám se, že jsem si některé pasáže četla dvakrát i třikrát, protože autorčiny slovní obraty a líčení příběhu mě vzalo u srdce. Postavy jsou perfektně vykreslené hlavně povahově. Skvělý popis společenského života a taky možnosti žen v devatenáctém století, kdy se očekávalo, že budou sedět doma a čekat na manžela. A tak poznáme Anabelu a Beatrice, které jsou nezávislé a silné ač to zpočátku tak nemusí vypadat. Prostě moderní ženy. A muži, ač galantní, tak též si šli tvrdě za svým cílem. Konec knihy mě šokoval. Myšleno v dobrém slova smyslu. Tahle kniha mi zůstane v paměti na hodně dlouho. Autorka měla odvahu a do vyprávění vstupovala a to je hodně neobvyklé nebo alespoň já jsem se s tím dosud nesetkala. Jenže ono mě to moc a moc bavilo a celý příběh dostal ještě větší náboj. Skvělé!
Eva Francová
Navštivte Prahu v roce 1874 a pojďte sledovat soutěž o nejlepší knihu. Dva nakladatelští rivalové uzavřou sázku o to, kdo vydá úspěšnější knihu. Cestu k ní budou doprovázet různé pikle, tajnosti i malé podvody. Když však dojde na největší zviditelnění jedné z knih, čeká nás velké drama. Tato kniha už svým názvem volá každého knihomola: „Pojď, mě si prostě musíš přečíst…“ a já s ní souhlasím. Kniha o tom, jak vzniká kniha, a to před více jak sto lety. V mnoha ohledech je spousta činností stále stejná, ale díky době, ve které se příběh odehrává, to má nádech romantiky. Je to milý příběh, který pohladí, místy až pohádkový, poetický, ale nenechte se zmást. Ve druhé polovině přijde zlom, který jsem nečekala, autorka opravdu překvapila vývojem událostí a poté už jsem knihu nemohla dát z ruky a potřebovala jsem vědět, jak to celé dopadne. Moc mě bavily hrátky s českým jazykem, i to, jak autorka „vstupovala“ do děje, kdy nám řekla svůj názor k ději nebo k postavám. Na můj vkus byla první polovina pomalejší, i když na druhou stranu si příběh o toto tempo úplně říkal. Miluji ilustrace v knihách, v tomto směru jsem také spokojena. Tím, kdy se kniha odehrává a láskou ke knihám, mi při čtení vytanula na mysl kniha Kroniky prachu. Ač je každá úplně jiná svým příběhem, něco mi ji připomínalo a pokud se vám Kroniky prachu líbily stejně jako mě, rozhodně si tuto knihu také přečtěte. Krásná kniha, která je milá, dobrodružná, pohádková i napínavá. Vše tam patří, vše má své místo. Pusťte se do čtení a nechte se přenést do doby, která vás může okouzlit i překvapit.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Nora Eckhardtová

Nora Eckhardtová

Nora Eckhardtová se narodila roku 1979 v Praze. Na Vysoké škole ekonomické vystudovala statistiku a filozofii, z čehož v následné kariéře nevyužila vůbec nic. Po mnoho let působila v propagaci pražských artových kin. Poté, co vyšel její debutový román Sen letící želvy, přesunula se na literární pole a pracuje jako externí redaktorka a posudkářka rukopisů. Před několika lety si našla novou zálibu, a to sbírání minerálů. Její fascinace přírodou „vybroušenými“ krystaly vedla k další vášni: tvorbě šperků z drahých kovů.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM