EN

Sudety ve stínu Mnichova

Jan Lakosil


Události, které navždy změnily soužití Čechů a Němců, očima samotných aktérů
Konec 30. let, napětí v pohraničních oblastech vrcholí. Jak toto období prožívali lidé, kteří se dostali do soukolí dějin? Autentické záznamy z období po uzavření mnichovské dohody nabízejí netradiční úhel pohledu. Českou stranu zastupuje starosta, kronikář či rolník, německou příslušníci Wehrmacht, henleinovec nebo hoteliér prchající před československou armádou. Unikátní publikaci doplňují více než dvě stovky dosud nezveřejněných dobových fotografií.

Detailní informace

Ilustrátor Jan Lakosil
Jazyk čeština
Počet stran 320
EAN 9788020459619
Datum vydání 17.02.2022
Věk od 18
Formát 160x230 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,836
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Unikátní publikace známého odborníka na dějiny našeho opevnění a události konce 30. let minulého století vás zavede do neklidného období, které vyvrcholilo odstoupením československých příhraničních oblastí nacistickému Německu na podzim roku 1938. Kniha s více než 200 dosud nezveřejněnými dobovými fotografiemi přibližuje, jak drama roku 1938 vnímali přímí účastníci tehdejšího dění: na české straně starosta, kronikář či obyčejný rolník, na německé straně příslušníci Wehrmacht, dezertující čs. policista, postřelený henleinovec nebo hoteliér, který uprchl do Německa před útokem čs. armády. Jejich autentické prožitky sepsané nedlouho po Mnichovu nabízejí netradiční úhel pohledu a přispívají k pochopení toho, proč se české a německé chápání těchto přelomových událostí dodnes v mnoha ohledech liší.

Volné pokračování bestselleru Sudety 1938.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jan Lakosil

Jan Lakosil

Jan Lakosil (1981) vystudoval střední průmyslovou školu stavební v Havlíčkově Brodě a stavební fakultu ČVUT v Praze, od roku 2006 pracuje v Praze jako projektant pozemních staveb. Dlouhodobě se věnuje problematice československého opevnění a německé okupace Československa v letech 1938–39. Je spoluzakladatelem internetových stránek www.ropiky.net, sběratelem dobových fotografií a autorem nebo spoluautorem celé řady populárně-naučných publikací, z nichž mnohé získaly literární ocenění. Mezi jeho nejznámější publikace patří Sudety krásné i bouřící, Šumava krásná i smrtící v dobových fotografiích a dokumentech, Velká kniha o malých bunkrech, Sudety 1938. Zatím posledním titulem je Sudety ve stínu Mnichova (2022).
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM