EN

Osudné spojenectví

Praha a Moskva 1920 - 1948

Jaroslav Šedivý


V současné době opět vzrůstá zájem o velkou ruskou říši na východě, o její zahraniční politiku nejen v Evropě, o její mezinárodní pozici, kterou si buduje v konfrontaci s ideály, jež vyznává demokratická Evropa. Kniha rozebírá vývoj československo-sovětských vztahů v letech 1920-1948, od konce první světové války až po zařazení ČSR do sféry sovětského vlivu, komunistický puč v Praze a počátky studené války.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Osudné spojenectví
Počet stran 288
EAN 9788020438232
Datum vydání 26.06.2015
Věk od 15
Formát 140x208 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

V současné době opět vzrůstá zájem o velkou ruskou říši na východě, o její zahraniční politiku nejen v Evropě, o její mezinárodní pozici, kterou si buduje v konfrontaci s ideály, jež vyznává demokratická Evropa. Ona politika je inspirována a řízena silnou a těžko odhadnutelnou osobností, jakou už v moderních dějinách Rusko mělo, pracující s podobnými cíly, jaké už kdysi sledoval Stalin, a se stejnou rozhodností.

My jsme v našich nedávných dějinách jistou zkušenost s autoritativním řízením zahraničněpolitických zájmů této východní velmoci udělali. Byly chvíle, kdy jsme v sovětském Rusku viděli dobrého spojence v naší těžké situaci, a dost dobře jsme neodhadli, do jaké geopolitické pasti spějeme. O tomto téměř třicetiletém vývoji naší zahraniční politiky od konce první světové války, v němž „moskevské“ epizody byly postupně stále zřetelněji profilovány, je následující vyprávění.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM