EN

Hitler, Stalin a já

Ústní historie dvacátého století

Heda Margoliová-Kovályová


Kniha obsahuje přepis rozhovoru Heleny Třeštíkové s proslulou a vynikající překladatelkou a spisovatelkou Hedou Margoliovou Kovályovou. Zachycuje její autentické vzpomínky, někdy nepředstavitelně kruté, na mládí a pobyt v koncentráku, na události kolem popravy jejího prvního muže Rudolfa Margolia, i na americký exil. Je to silný a velmi čtivý příběh zajímavé a navzdory všemu vyrovnané ženy.

Detailní informace

Žánr životopis
Jazyk čeština
Původní název Hitler, Stalin a já
Počet stran 232
EAN 9788020436252
Datum vydání 13.05.2015
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,327
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Kniha uvádí téměř doslovný přepis rozhovoru známé filmové dokumentaristky Heleny Třeštíkové s překladatelkou a spisovatelkou Hedou Margoliovou Kovályovou (1919–2010), který se odehrál v srpnu roku 2000 ve spisovatelčině bytě v Praze během natáčení filmového dokumentu o ní. Zachycuje její autentické vzpomínky, někdy nepředstavitelně kruté a neuvěřitelné, na dobu mládí a pobyt v koncentráku, na porevoluční zmatky a na události kolem popravy jejího prvního muže Rudolfa Margolia. V rozhovoru je mnoho informací, které nebyly uvedeny v autobiografii Na vlastní kůži, kterou Heda Margoliová Kovályová napsala v americkém exilu v 70. letech. Velmi přínosná je též forma rozhovoru – otázky zkušené dokumentaristky vedou vyprávění k tématům, o kterých by dotazovaná sama asi neměla odvahu mluvit.

Jedná se o silný a čtivý příběh zajímavé a výrazné ženy, která odpovídá s výrazným nadhledem daným bohatými životními zkušenostmi, díky nimž dospívá k pozoruhodné vyrovnanosti.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM