EN

Brundibár

Maurice Sendak


Výjimečná dětská opera Hanse Krásy a Adolfa Hoffmeistera v originálním zpracování slavného dramatika Tonyho Kushnera a Maurice Sendaka, jednoho z nejvýznamnějších autorů dětské literatury 20. století.
Dětskou operu Brundibár napsali hudební skladatel Hans Krása a spisovatel Adolf Hoffmeister v roce 1938. V Praze se představení hrálo pouze dvakrát a navíc tajně, protože kulturní činnost byla už v té době Židům zakázaná. Operu se následně podařilo nazkoušet v Terezíně, kde se od roku 1943 do podzimu 1944 odehrálo asi 55 repríz. V roce 2003 vyšel Brundibár v převyprávění Tonyho Kushnera s ilustracemi oceňovaného tvůrce knih pro děti Maurice Sendaka, který byl právě na ni ze své tvorby nejvíc hrdý.

Detailní informace

Jazyk čeština
Překladatel Ivana Pecháčková
Počet stran 56
EAN 9788075581303
Datum vydání 14.12.2020
Věk od 3
Formát 270x210 mm
Nakladatelství Meander
Hmotnost 0,554
Typ Kniha
Vazba vázaná s potahem z jiného materiálu

„V dětství jsem pořád musel přemýšlet o dětech tam (v Evropě). Nesu s sebou břemeno toho, že žiji za ty, kteří museli zemřít.“ Maurice Sendak

Výjimečná dětská opera Hanse Krásy a Adolfa Hoffmeistera v originálním zpracování slavného dramatika Tonyho Kushnera a Maurice Sendaka, jednoho z nejvýznamnějších autorů dětské literatury 20. století. Tato kniha je pro čtenáře zásadní jak svým obsahem a poselstvím, tak právě i výrazným výtvarným zpracováním.

Dětskou operu Brundibár napsali hudební skladatel Hans Krása a spisovatel Adolf Hoffmeister v roce 1938. V polovině roku 1941 představení nacvičil Rafael Schächter – v Praze se představení hrálo pouze dvakrát a navíc tajně, protože kulturní činnost byla už v té době Židům zakázaná. V srpnu 1942 Hans Krása odjel s transportem do Terezína, mnozí jeho spolupracovníci a děti-herci ho brzy následovali. Operu se podařilo nazkoušet v Magdeburských kasárnách a od roku 1943 do podzimu 1944 se v Terezíně odehrálo asi 55 repríz.

Americký malíř, spisovatel a oceňovaný tvůrce knih pro děti Maurice Sendak (pocházel z rodiny polských Židů, kteří se přestěhovali do USA) vytvořil výpravu a kostýmy k opeře Brundibár (ta byla uvedena na scéně chicagské opery) a ilustrace k převyprávění opery od jednoho z nejznámějších současných amerických dramatiků, nositele Pulitzerovy ceny za rok 1993 Tony Kushner. Kniha vyšla v roce 2003 a právě na ni prý Sendak byl z celé své tvorby nejvíc hrdý.

Za svou práci obdržel Sendak řadu cen – jako první Američan získal Cenu Hanse Christina Andersena; roku 1997 mu prezident Clinton předal Americkou národní medaili za umění a roku 2003 obdržel Cenu Astrid Lindgrenové.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM