EN

Sedlák pod Milešovkou

Pestrá krajina proti změně klimatu

Daniel Pitek, Petr Havel


Nadčasový rozhovor o udržitelném hospodaření s nejznámějším českým zemědělcem
Jak se po roce 1989 změnil český venkov a kterým výzvám čelíme v souvislosti s vysychající krajinou? Nejen o těchto otázkách přemítá Daniel Pitek, soukromý zemědělec, lesník, aktivista a autor nesmírně populárního blogu. Kvalita půdy, ochrana vodních zdrojů, klimatické změny, stav českých lesů, dostupnost potravin – to vše jsou témata, která jsou aktuálnější než kdy dřív. Pokud chcete skutečně pochopit zákonitosti přírody i moderního zemědělství, máte nyní jedinečnou příležitost.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 216
EAN 9788076017436
Datum vydání 23.01.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Rozhovory
Hmotnost 0,38
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Mezi nejznámější české soukromé zemědělce patří „sedlák pod Milešovkou“ Daniel Pitek. Zemědělec, lesník, politik a aktivní, angažovaný občan neúnavně přitahuje pozornost veřejnosti k otázkám trvale udržitelného hospodaření, stavu českých lesů, zadržování vody v krajině a dalším, stále palčivěji vnímaným problémům. V rozhovoru s novinářem Petrem Havlem se věnuje změnám na našem venkově po roce 1989 a pojetí zemědělského hospodaření v polistopadovém období. Jak se v ČR žije a podniká soukromým zemědělcům a jak zlepšit jejich podmínky? Jak chránit kvalitu půdy a zdroje vody a jak reagovat na projevy klimatické změny? Jak nakládat s biomasou a co si pod tímto pojmem vůbec představit? Na tyto a další velice aktuální otázky přináší kniha odpovědi založené a vyzkoušené vlastní zkušeností. Další pomocí pro čtenáře jsou vysvětlení některých běžných, a přece nedostatečně dobře chápaných pojmů z oblasti zemědělství, lesnictví i ochrany přírody.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Daniel Pitek

Daniel Pitek

Daniel Pitek (* 1966) je soukromý zemědělec, lesník, aktivista a ochránce přírody. Žije v Černčicích na Teplicku, hospodaří v Českém středohoří. V krajině kolem Milešovky vytvořil desítky tůní a vodních ploch. Angažoval se také pro ochranu kulturních památek, proti prolomení limitů těžby hnědého uhlí v Severních Čechách nebo proti výstavbě kamionového centra v Krušných horách. Působí v Asociaci soukromého zemědělství, byl členem předsednictva Strany zelených. Je nositelem Ceny Josefa Vavrouška za výjimečný počin ve prospěch udržitelného způsobu života a životního prostředí za rok 2015.
Zobrazit profil autora

Petr Havel

Petr Havel

Petr Havel (* 1956) je český novinář a analytik. Zabývá se problematikou zemědělství, potravinářství a životního prostředí, je šéfredaktorem portálu nase-voda.cz. byl šéfredaktorem rádia Echo a zástupcem šéfredaktora ČTK, byl šéfredaktorem týdeníku Agrární noviny. Je členem a bývalým předsedou Klubu zemědělských novinářů a publicistů ČR. V roce 2010 získal Cenu Antonína Švehly za obhajobu demokracie a selského stavu.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM