EN

Poznávat svět kolem nestačí: musíme poznat i sami sebe
Žijeme v éře paradoxů: zatímco společnost bohatne, my lidé nejsme šťastnější. Psychických problémů přibývá a mnozí z nás hledají úlevu tam, kde není. Co se to s námi vlastně děje? Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Mentální kouč Marian Jelínek v rozhovoru s novinářkou Renatou Červenkovou vysvětluje nečekané souvislosti a naznačuje, v čem se můžeme zlepšit či změnit, abychom byli spokojenější s vlastním životem.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Kurt Gebauer
Jazyk čeština
Počet stran 240
EAN 9788076015319
Datum vydání 21.10.2021
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Rozhovory
Hmotnost 0,495
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Paradox doby: zatímco společnost objektivně bohatne a životní úroveň i vzdělanost roste, lidé šťastnější nejsou. Problémů, s nimiž se dnes potýkáme, naopak přibývá, a spolu s tím stoupá spotřeba antidepresiv, anxiolytik, alkoholu a drog, a také počet rozvodů, sebevražd... Mnozí tápeme, leckdo se topí. Kdo je hlouběji vzdělán ve filosofii, sociologii, psychologii i jiných vědách, není překvapen, natož zaskočen. Dovede totiž vysvětlit, proč tomu tak je, co se to vlastně s námi děje, co nás k tomu vede, ba i co nás z toho vyvede a jak dosáhnout vnitřní jistoty, že jako lidi za něco stojíme. Marian Jelínek to v knižním rozhovoru se známou novinářkou Renatou Červenkovou Život na uzdě činí srozumitelně, logicky i s humorem. A navíc s přesvědčením, že každý z nás může žít lepší život, je-li ochoten pro to aspoň něco udělat.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Marian Jelínek

Marian Jelínek

Vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, obor tělesná výchova – zeměpis a trenérství. Z hráče ledního hokeje se postupně stal trenérem: mimo jiné působil šest let v německých klubech a dvanáct let byl kondičním, posléze mentálním koučem Jaromíra Jágra v době jeho největší sportovní slávy v Pittsburgh Penguins. Řídil také společnost Jágr Team, která pořádala i letní tréninkové kempy, jichž se účastnili i nejlepší čeští hráči z NHL, a charitativní zápasy. Dvakrát získal jako trenér mistrovský titul se Spartou a Prezidentský pohár s HC Plzeň, byl v trenérském týmu na MS ve Vídni v roce 2005, kde Česko získalo zlato. Jeho stále hlubší zájem o psychologii sportu ho přivedl k doktorátu z kinantropologie a později i ze sportovní psychologie, zájem o pak filosofii pak ke čtení děl klasické i moderní filosofické literatury. „Žádný přítel člověka! Pro mě je kniha jednou ze základních životních potřeb,“ tvrdí. Na trenérskou dráhu přirozeně navázal profesí mentálního kouče: spolupracuje jak se špičkovými sportovci nebo s manažery a celými firmami, tak s lidmi, kteří z jakéhokoli důvodu potřebují překonat problémy, které je tíží. Drží se zejména dvou zásad: že člověk se má spoléhat na své vlastní síly, zejména ty vnitřní, a že bychom měli v první řadě vychovávat dobrého člověka a teprve pak dobrého manažera, sportovce, malíře, instalatéra… Přednáší na psychologii pro manažery na Newton College, napsal několik knih především o tom, jak změnit vnější motivaci ve vnitřní. Je spoluzakladatelem projektu Sportmentor a vzdělávací společnosti Peak Level Academy. Je ženatý, s manželkou Ivetou, psychoterapeutkou, sociální pracovnicí a vysokoškolskou pedagožkou, má dvě dospělé děti, Dominiku a Mariana, a žije za Prahou v domě obklopeném zelení a zvířaty.
Zobrazit profil autora

Renata Červenková

Renata Červenková

PhDr. Renata Červenková (* 1950) pracovala jako novinářka v týdeníku Mladý svět, deníku Mladá fronta Dnes, v časopisech Marianne a Reader’s Digest. Jako publicistka se věnuje zejména oblasti medicíny. Je autorkou čtenářsky velmi úspěšných knižních rozhovorů s MUDr. Radkinem Honzákem Všichni žijem´ v blázinci (Vyšehrad, 2014) a s prof. Pavlem Kolářem Labyrint pohybu (Vyšehrad, 2018), který byl přeložen do slovenštiny a angličtiny (Life in Motion). Z angličtiny přeložila knihu oxfordského profesora psychologie Kevina Duttona Moudrost psychopatů a knihu Andyho McNaba a Kevina Duttona Psychopatův průvodce na cestě k úspěchu. Snaží se držet zásady, že papír nesnese všechno.
Zobrazit profil autora

Recenze

i60.cz - Život na uzdě

„Píše knižní rozhovory s chytrými lidmi. Hodně chytrými, vzdělanými, úspěšnými. Vyzpovídala psychiatra Radkina Honzáka, fyzioterapeuta Pavla Koláře, nyní vyšla kniha Život na uzdě, v níž rozmlouvá s koučem Marianem Jelínkem."

Český rozhlas - Život na uzdě

...„Moudrost psychopatů, Život na uzdě nebo Všichni žijeme v blázinci. Co mají tyto knihy společného? Autorku Renatu Červenkovou, která napsala knižní rozhovor třeba s Pavlem Kolářem a teď osobním koučem Marianem Jelínkem."...
NAPIŠTE NÁM