EN

Na Zemi jsme na okamžik nádherní

Ocean Vuong


Dopis adresovaný matce, která si jej nikdy nepřečte
Román původem vietnamského autora Oceana Vuonga je stylizovaný jako dopis matce, která si jej nikdy nepřečte - neumí totiž číst. Vypravěč románu, jemuž nikdo neřekne jinak než Pejsek, v něm ve svých téměř třiceti letech odkrývá rodinnou historii, která začala dávno před jeho narozením ve válečném Vietnamu. Zároveň dává matce nahlédnout do okamžiků svého života, o nichž se nikdy nedozvěděla, zejména do vztahu se svým vrstevníkem Trevorem,
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název On Earth We're Briefly Gorgeous
Původní jazyk angličtina
Překladatel Martin Světlík
Počet stran 232
EAN 9788076015401
Datum vydání 09.12.2021
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,373
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Vypravěč románu, jemuž nikdo neřekne jinak než Pejsek, se v téměř třiceti letech rozhodne napsat dopis, v němž odkrývá rodinnou historii. Ta začíná ještě před jeho narozením ve válečném Vietnamu a dává matce nahlédnout do okamžiků jeho života, které nikdy nepoznala. Román přináší svědectví o láskyplném, ale komplikovaném vztahu mezi svobodnou matkou a jejím synem, jakož i surový pohled na otázky rasy, společenské vrstvy, sexuality a maskulinity. Na Zemi jsme na okamžik nádherní nás uvádí do světa závislosti, násilí a traumatu, jde až na dřeň současné americké zkušenosti, zároveň však neztrácí smysl pro soucit a pochopení. Románová prvotina Oceana Vuonga je básnickým obrazem síly pramenící z možnosti vypovědět vlastní příběh a prolomit mlčení těch, kteří zůstali oslyšeni.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Ocean Vuong

Ocean Vuong

Ocean Vuong (* 1988 v Saigonu) je americký básník, esejista a prozaik vietnamského původu. Je autorem básnických sbírek Night Sky with Exit Wounds (2016) a Time is a Mother (2022). Jeho prozaický debut, román Na Zemi jsme na okamžik nádherní (v orig. On Earth We’re Briefy Gorgeous) se v USA stal bestsellerem a získal řadu ocenění: dostal se do užšího výběru National Book Award v roce 2019 a v roce 2020 získal American Book Award. V autobiograficky laděném příběhu o paměti, ztrátě a touze promlouvá ke čtenáři jazykem básníka, v němž se snoubí naléhavost a elegance, syrovost i láska.
Zobrazit profil autora

Recenze

Plav. Měsíčník pro světovou literaturu - Krasohled smutku

„Román Na Zemi jsme na okamžik nádherní amerického autora Oceana Vuonga je ve svém základu psán jako dopis matce, která si ho však nikdy nepřečte – škola, do níž chodila ve Vietnamu, byla vybombardovaná a číst se později matka nikdy nenaučila."

iliteratura.cz - Vuong, Ocean: Na Zemi jsme na okamžik

...„Prozaická prvotina americko-vietnamského básníka Oceana Vuonga pojednává o válce ve Vietnamu, jeho následné emigraci do Spojených států, o vyloučení ze společnosti a ztotožnění se s několika menšinovými identitami."...

Respekt - O vášni a násilí

...„Píšu ti z těla, které kdysi bývalo tvoje. Tím chci říct, že ti píšu jako syn,“ začíná vypravěč dopis, který si však jeho matka nikdy nepřečte."..

Seznamzpravy.cz - Dětství ve výparech z ph?.

„„Americký voják ojel vietnamskou farmářku,“ píše americko-vietnamský básník Ocean Vuong. Jeho debutový román nedávno vyšel v češtině a patří k těm nejdůležitějším knihám současnosti."

aktualne.cz - Pejskova dobrodružství.

...„Není to naschvál nebo revolta, nýbrž pud sebezáchovy, snaha ujasnit si, co jsem zač a jak sem zapadám, argumentuje román Na zemi jsme na okamžik nádherní amerického vietnamského básníka Oceana Vuonga."..
NAPIŠTE NÁM