EN

Nutrie

Marek Toman


Jsme jako oni!
Sametová revoluce pronikla až na farmu podnikavého Milana. Jeho nutrie ji nadšenecky přijmou za svou s nadějí, že už se nebudou nosit kožešiny, ale samet! To se tak úplně nestane a stejně jako lidé čelí náhle i nutrie rozhodnutí: kam dál? Jakou roli v tom bude hrát tango a nutrioterapie? Příběh, který ukazuje, že svoboda, soudržnost a láska nejsou jen prázdná hesla.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Jitka Kopejtková
Jazyk čeština
Počet stran 152
EAN 9788074739156
Datum vydání 11.11.2019
Věk od 15
Formát 170x240 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice WALT
Hmotnost 0,547
Typ Kniha
Vazba vázaná s papírovým potahem bez laminace

Rodina nutrií tajně sleduje Sametovou revoluci oknem v televizi svého chovatele podnikavého Milana. Nutrie ji nadšenecky přijmou jako revoluci i pro zvířata s nadějí, že skončí jejich útlak – už se nebudou nosit kožešiny, ale samet!? Volný trh, na němž se Milan chce prosadit a zbohatnout, ale skýtá různá úskalí. Nutrie žijí v neustále nejistotě, jak to s nimi dopadne… Jakou roli při tom sehraje tango či nutrioterapie?

Kniha přináší obraz porevoluční české společnosti a jejího vývoje až do současnosti s poselstvím svobody, soudržnosti a lásky.

MAREK TOMAN (* 1967)

Český spisovatel, překladatel a publicista.

Vydal román odehrávající se za Sametové revoluce Frajer (2010), historický opus Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese (2014), cenou Českého literárního fondu ověnčený román Chvála oportunismu (2016), trampsko-interbrigadisticko-odbojářský román Oko žraloka (2018) a příběh z prostředí pražských Vinohrad Neptunova jeskyně (2018). Pod pseudonymem publikoval novely Zvláštní význam palačinek (2004) a Já, ideální partner (2008).

Je autorem tří básnických sbírek a píše také knihy pro děti a mládež, z nichž román Můj Golem (2010) si vysloužil nominaci na Magnesii Literu a ocenění White Raven pro výjimečné dětské knihy. Za westernovou parodii Cukrárna u Šilhavého Jima (2018) o jednom napraveném desperátovi a okouzlující knihovnici získal Zlatou stuhu a nominaci na Nejkrásnější českou knihu roku 2018.

Řada jeho dělse dočkala překladů například do polštiny, němčiny, maďarštiny, estonštiny, finštiny nebo srbštiny.

Ve volném čase se kromě psaní a čtení rád věnuje amatérskému divadlu a trampingu.

Sametové revoluce se zúčastnil jako vysokoškolský student.

JITKA KOPEJTKOVÁ (* 1973)

Česká fotografka, autorka koláží a dekoláží čili strhávaných koláží.

Zaměřuje se na autentické zaznamenávání strhaných plakátů, jak na oficiálních plochách, tak na černém výlepu v ulicích měst po celém světě. Zachycuje tak neopakovatelnou atmosféru ulice a původně zcela spotřebnímu objektu vtiskuje uměleckou hodnotu. Tímto se řadí do vlny tzv. new street artu.

Dlouhodobě se věnuje i klasické koláži, kterou tvoří především z papíru nůžkami, skalpelem a trháním bez použití počítače, čímž navazuje na tuzemskou tradici Jiřího Koláře a dalších. Používá triviální materiály jako krabice od zboží nebo staré plechovky. Říká o sobě, že je aranžérkou odpadků. Spojením věcí, které k sobě nepatří, odhaluje nečekané souvislosti, často kritické vůči konzumnímu vztahu k životnímu prostředí. Tento aspekt zohlednila i při tvorbě koláží pro tuto knihu.

Pro veřejnost pořádá kurzy koláží a přednášky na téma světového a českého street artu.

Vystavovala v České republice i v zahraničí, například v Berlíně, Bruselu, Budapešti, New Yorku, Medzilaborcích, Paříži, Petrohradu či Záhřebu.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Marek Toman

Marek Toman

Český spisovatel, překladatel, publicista, autor básnických sbírek a také několika knih pro děti (např. Můj Golem, Cukrárna u Šilhavého Jima) i pro dospělé. Jeho román Chvála oportunismu získal cenu Českého literárního fondu. Řada jeho knih se dočkala překladů například do polštiny, němčiny, maďarštiny, estonštiny, finštiny nebo srbštiny. Narodil se 24. června 1967.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM