EN

České lidové pohádky I

Jaroslav Otčenášek


První úplné vydání českých lidových pohádek a humorek
První svazek plánované devítisvazkové edice, která se snaží splatit dlouhodobý dluh české folkloristiky. Svazek je věnován tzv. zvířecí pohádce. Jednotlivé motivy jsou přehledně členěny podle mezinárodní standardizace, pohádky jsou doplněny komentáři, které mimo jiné ukazují tematické vazby napříč evroskými kulturami. Svazek obsahuje nejen pohádky zapsané v českém jazyce, ale i pohádky z našeho území přeložené z němčiny a romštiny.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 440
EAN 9788076010987
Datum vydání 15.04.2019
Věk od 15
Formát 140x205 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,628
Typ Kniha
Vazba kombinovaný potah s plátěným hřbetem

Nová komentovaná edice lidových pohádek přináší v devíti svazcích ucelený přehled všech českých (ve smyslu územním i jazykovém) pohádek a humorek. Podává tak důležitou informaci o jednom z aspektů života našich předků a zároveň lépe osvětluje vnímání a přijímání pohádkových motivů v současném mediálním světě. Jednotlivé pohádkové texty jsou určeny čtenářům jak laickým, tak odborným, jimž jsou kromě samotných textů pohádek určeny odborné komentáře a poznámky. První svazek plánované edice, která se snaží splatit dluh, jejž česká folkloristika vůči veřejnosti má, je věnován zvířecí pohádce a bajce. Následovat budou díly s kouzelnými pohádkami, dále s legendárními, novelistickými a žertovnými. Edici připravil Jaroslav Otčenášek z Oddělení historické etnologie Etnologického ústavu AV ČR.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jaroslav Otčenášek

Jaroslav Otčenášek

PhDr. Jaroslav Otčenášek, Ph.D., je pracovníkem Oddělení historické etnologie Etnologického ústavu AV ČR. Přednáší na Katedře jihoslovanských a balkanistických studií Filosofické fakulty UK v Praze a na Katedře bohemistiky UJEP v Ústí nad Labem.
Zobrazit profil autora

Recenze

Nová večerní Praha - J. Otčenášek - České lidové pohádky

„V nakladatelství Vyšehrad vychází unikátní, doposud nejrozsáhlejší soubor pohádek z českého území."
NAPIŠTE NÁM