EN

Sběratel sněhu

Jan Štifter


Literární sonda do životů z periferie společnosti
Dominik opatrně sbírá sníh do sáčku, aby v mrazáku uchoval jeho přítomnost. Jenže ta je stejně prchavá jako život špinavého kluka, kterého Dominik vídá jako zjevení každou noc u postele, majitelky starého deníku i všech, kteří kdysi obývali budějovický lágr. Tři časové linie, tři generace a tři různé osudy se prolínají v jeden strhující příběh, v němž se vrací lidé z dávných dob, protože minulost zůstala nedořešená.
Získaná ocenění:
Česká kniha, 2019, Cena čtenářů
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 304
EAN 9788074299841
Datum vydání 03.09.2018
Věk od 15
Formát 116x164 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Tvář
Hmotnost 0,32
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Dominik opatrně sbírá sníh do sáčku, aby v mrazáku uchoval jeho přítomnost. Jenže ta je stejně prchavá jako život špinavého kluka, kterého Dominik vídá jako zjevení každou noc u postele. Pokoj, v němž si ve 20. letech paní Pumprlová psala deník, i trosky starých budov, na něž si pamatují jen obyvatelé budějovického lágru, ožívají. Tři časové linie, tři generace a i osudy mnoha lidí, se kterými si pohrála historie, se prolínají v jeden strhující příběh, v němž se vrací lidé z dávných dob, protože minulost zůstala nedořešená. S posledními přeživšími se však musí definitivně přihlásit o slovo.

Audio

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jan Štifter

Jan Štifter

Jan Štifter (* 1984) absolvoval kulturní dějiny na Univerzitě Pardubice. Působil v redakcích MF DNES a Lidových novin, v týdeníku MF Sedmička pracoval jako šéfredaktor. V roce 2013 založil lifestylový magazín Barbar! Za román Sběratel sněhu získal řadu ocenění, včetně Ceny čtenářů České knihy, novelu Café Groll adaptovalo Jihočeské divadlo. V nakladatelství Vyšehrad vydal též knihu povídek Světlo z Pauliny a venkovskou románovou kroniku Paví hody. Vedle prózy se věnuje odborným textům především z oblasti nejjižnějších Čech. V Trhových Svinech organizuje literární festival Svinenské čtení. S rodinou žije v Českých Budějovicích, s manželkou Evou mají čtyři děti.
Zobrazit profil autora

Recenze

Tvar - Jan Štifter: Sběratel sněhu

„Štifter vědomě pracuje s kombinací zaumného, atraktivního děje a působivé evokace městského koloritu; v nejstarší části příběhu proto sází především na magii „jiných“ Budějovic, tedy časů, kdy se národovecky předpojatí Češi pošťuchovali s blahosklonnými Němci a nějaká ta ženská občas skočila do studny, nicméně život sám byl skoro harmonický a krásný.“
NAPIŠTE NÁM