EN

Hodina vlků

Ingmar Bergman


Čtyři povídky fenomenálního režiséra poprvé v českém překladu
Existenciálně psychologické povídky, kterým dominuje téma mezilidských vztahů, zejména partnerských, vycházejí z Bergmanových stejnojmenných filmů. Hodina vlků, Hanba, Náruživost patří k ostrovní trilogii označované podle místa natáčení, kde slavný režisér strávil podstatnou část svého života. Poslední povídka Ze života loutek rozpracovává téma manželského života a je považována za pendant ke slavným Scénám z manželského života.

Detailní informace

Žánr povídka
Jazyk čeština
Původní název Ur marionetternas liv, En passion, Vargtimmen, Skammen
Původní jazyk švédština
Překladatel Zbyněk Černík
Počet stran 232
EAN 9788074736971
Datum vydání 08.10.2018
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice Fleet
Hmotnost 0,405
Typ Kniha
Vazba kombinovaný potah s plátěným hřbetem

Čtyři filmové povídky Ingmara Bergmana zahrnuté v tomto svazku vycházejí z jeho stejnojmenných filmů. První tři, které vznikly v letech 1968-1969, tvoří tzv. ostrovní trilogii: všechny byly natočeny na ostrůvku Farö, kde slavný režisér strávil podstatnou část života, a v ostrovním prostředí se i odehrávají. Ve všech třech povídkách stojí v centru autorovy pozornosti partnerské vztahy, což platí i o titulu Ze života loutek (1980), považovaném za svého druhu pendant ke Scénám z manželského života.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

Světoznámý filmový a divadelní režisér, spisovatel a dramatik, jeden z nejvýznamnějších filmařů 20. století. Natočil více než čtyřicet snímků a k většině z nich sám napsal scénář. Mezi nejznámější patří Sedmá pečeť (1957), Lesní jahody (1957), Mlčení (1963), Scény z manželského života (1974). Častým námětem jeho filmů jsou traumata z dětství, krize partnerských dvojic, existenciální otázky, smrt, osamění, pravda a víra. Řada jeho filmů se dočkala divadelního zpracování i knižní podoby. V jeho díle nachází stále mnoho předních filmových tvůrců inspiraci a i díky tomu Bergman patří k nejhranějším a nejpublikovanějším švédským autorům 20. století.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM