EN

Malé pohádky z per velkých spisovatelů pro děti.
Časopis Mateřídouška, který dobře zná už několik generací čtenářů, měl 60. letech minulého století šťastné období. Přispívali do něj nejlepší čeští spisovatelé, básníci a ilustrátoři. V té době Dagmar Lhotová založila Knihovničku Mateřídoušky – drobné pohádkové sešitky. Jen malý, zato reprezentativní výběr předkládá dětem tato knížka. Na mateřídouškových květech vykvetly např. pohádky L. Aškenazyho, V. Čtvrtka, H. Doskočilové, M. Macourka, H. Šmahelové, ale i B. Hrabala či I. Vyskočila. Jen přivonět!

Detailní informace

Ilustrátor Anna Mastníková
Jazyk čeština
Počet stran 176
EAN 9788000048598
Datum vydání 20.11.2017
Věk od 6
Formát 163x238 mm
Nakladatelství ALBATROS
Hmotnost 0,602
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Časopis Mateřídouška, který dobře zná už několik generací čtenářů, měl 60. letech minulého století šťastné období. Přispívali do něj nejlepší čeští spisovatelé a básníci, kteří psali knížky pro děti. V té době Dagmar Lhotová založila Knihovničku Mateřídoušky – drobné pohádkové sešitky, které si děti mohly i samy kupovat, protože stály jednu korunu. Podařilo se, že do této Knihovničky napsali pohádky také autoři, kteří se tvorbě pro děti dříve nevěnovali. Vznikl tak neobyčejný soubor příběhů, výtečně vyzdobený předními českými ilustrátory. Jen malý, zato velmi reprezentativní výběr šestnácti vyprávění předkládá malým čtenářům tato knížka. Na mateřídouškových květech vykvetly např. pohádky L. Aškenazyho, J. Bruknera, V. Čtvrtka, H. Doskočilové, L´. Feldeka, S. Hrnčíře, M. Macourka, H. Šmahelové, H. Žantovské, ale i B. Hrabala či I. Vyskočila. Jen přivonět!

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Miloš Macourek

Miloš Macourek

Básník, dramatik, scenárista populárních filmových komedií a pohádek. Mezi nejznámější patří Kdo chce zabít Jessii, Pane, vy jste vdova, Šest medvědů s Cibulkou a seriály pro děti Arabela, Létající Čestmír nebo Křeček v noční košili. Macourek si liboval ve fantastických námětech – jeden použil i v populárním kresleném seriálu Mach a Šebestová, jenž získal také knižní podobu a několik pokračování. Vedle Macha a Šebestové vyšla v Albatrosu také Macourkova dětská kniha Žofka ředitelkou zoo nebo Všichni sloni v orchestru. S Kájou Saudkem pak Miloš Macourek spolupracoval na stěžejním díle českého komiksu – Muriel a andělé.
Zobrazit profil autora

Václav Čtvrtek

Václav Čtvrtek

Spisovatel, který se narodil roku 1911 jako Václav Cafourek, je považován za pokračovatele klasiků českých pohádek. Právnickou fakultu nedostudoval, věnoval se raději tvorbě pro dětské časopisy a stal se vedoucím vysílání Československého rozhlasu pro děti a mládež. Své pohádkové příběhy, v čele s tím o loupežníku Rumcajsovi, často umisťoval na Jičínsko. Ve spolupráci s Československou televizí pak vznikly kultovní večerníčky – například Pohádky z mechu a kapradí, Říkání o víle Amálce, O makové panence a motýlu Emanuelovi, O Kubovi a Stázině.
Zobrazit profil autora

Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal (1914–1997) je český prozaik a jeden z nejvýznamnějších a nejosobitějších spisovatelů druhé poloviny 20. století. Po roce 1970 nesměl několik let oficiálně publikovat, psal do samizdatových a exilových periodik. Mezi jeho nejznámější díla patří Ostře sledované vlaky, Obsluhoval jsem anglického krále, Postřižiny nebo Příliš hlučná samota. Řada Hrabalových textů byla zfilmována. Hrabal jako autor byl dlouhá léta spjat s nakladatelstvím Mladá fronta, které v roce 2019 obdrželo cenu Magnesia Litera v kategorii Nakladatelský čin za vydání sedmisvazkových Spisů Bohumila Hrabala.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM