EN

Podivuhodný svět Zdeňka Buriana

Ondřej Neff, Rostislav Walica


Ponořte se do světa českého malíře, jehož ilustrace doprovázely vydání románů Julese Verna
Monografie geniálního českého malíře přináší poprvé pohromadě a ve výjimečné reprodukční kvalitě veškeré dostupné ilustrace, jimiž Zdeněk Burian doprovázel česká a slovenská vydání románů Julese Verna. Ilustrace z valné většiny vznikaly v mistrově nejlepším tvůrčím období od poloviny třicátých do konce čtyřicátých let 20. století a skládají se v triumfální soubor, který překvapí sběratele a nadchne čtenáře Julese Verna i dobrodružné literatury vůbec.
Získaná ocenění:
Nejkrásnější česká kniha, 2019, Cena za vynikající polygrafické zpracování (3. místo)

Detailní informace

Ilustrátor Zdeněk Burian
Číslo dílu 2
Jazyk čeština
Počet stran 472
EAN 9788025909249
Datum vydání 01.10.2018
Věk od 15
Formát 242x332 mm
Nakladatelství PLUS
Hmotnost 3,204
Typ Kniha
Vazba kombinovaný potah s plátěným hřbetem

Kniha Podivuhodný svět Zdeňka Buriana pokračuje v systematickém prezentování díla českého mistra dobrodružné ilustrace, s nímž jsme začali v případě první monografie Dobrodružný svět Zdeňka Buriana (Plus, 2016). Princip je stejný – vyčlenit z rozsahem obrovského díla významný autorský, popř. žánrový korpus a uvést jej do nových souvislostí. V této knize jsme shromáždili jeden z největších Burianových ilustračních celků – ilustrace k česky a slovensky vydanému dílu Julese Verna. Ilustrace z valné většiny vznikaly v mistrově nejlepším tvůrčím období od poloviny třicátých let do konce let čtyřicátých a dohromady skládají triumfální celek, který překvapí sběratele a nadchne čtenáře Julese Verna i dobrodružné literatury vůbec.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Video

Další tituly z řady "Světy Zdeňka Buriana"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Ondřej Neff

Ondřej Neff

Ondřej Neff je nezávislý novinář. Vydává internetový deník Neviditelný pes a odborný deník věnovaný fotografování Digineff. V žánru fantastické literatury začínal na půdě Albatrosu trojdílným cyklem Pán modrého meče. Vydal celkem sedm povídkových sbírek a dvacet románů. Největšího ohlasu se dostalo románu Tma, který popisuje, co všechno by se stalo, kdyby přestala fungovat elektřina. Mládeži je určena jeho poslední trilogie Tajemství pěti světadílů. Má rád technickou sci-fi s kosmickými loděmi, roboty a mimozemšťany. Takový je i jeho román Barbora a Zlatý robot, určený čtenářům od deseti let.
Zobrazit profil autora

Rostislav Walica

Rostislav Walica

Rostislav Walica (1977), badatel v díle Zdeňka Buriana, spoluautor velké monografické série knih věnovaných jeho dílu vycházející od roku 2016 v nakladatelství Albatros a Plus. Kurátor tří rozsáhlých výstav věnovaných umělci (Holešov, 2015, Zlín, 2021, Bystřice pod Hostýnem, 2022). Prezentoval malířovo dílo na mnoha akcích, mj. KoprCon 2010 či Pemmi-Con ve Winnipegu roku 2023. Jeho celoživotním zájmem jsou historie přírodních věd a popularizace paleontologie a evoluční biologie. Rodák z Třince, občanským povoláním průvodce po staré Praze.
Zobrazit profil autora

Recenze

iliteratura.cz - Verneovský milovník Zdeněk Burian

„…Od reprezentativní monografie – a zvláště té výtvarné – čtenář obyčejně čeká něco velkého. Titul Podivuhodný svět Zdeňka Buriana, kterou sestavili burianovští editoři Ondřej Müller a Rostislav Walica a textem doprovodil přední znalec Burianova života a díla Ondřej Neff, znaky precizně připravené monografie má. Velkoformátová kniha (34 x 25 x 4,5 cm) o váze více než tři kilogramy je v daném žánru...

Deník - Další dobrodružná výprava

„…Burianovské portfolio, které Plus postupně vydává, je velmi cenným počinem, což ocenila i porota Magnesie Litery. Druhý díl dokazuje, že to s Burianem nakladatelství myslí vážně a rodí se tu cenná sběratelská řada…“
NAPIŠTE NÁM