EN

Platební služby

Otakar Schlossberger


Kniha zkušeného odborníka v oblasti platebních systémů, bankovnictví a pojišťovnictví vysvětluje základní a pokročilejší souvislosti nabídky a spotřeby platebních služeb, a to jak ve vnitrostátním, tak zahraničním, a zejména přeshraničním platebním styku, jejich kategorie a formy, jakož i fungování příslušných instrumentů a systémů. Dále se věnuje právům a povinnostem smluvních stran při uzavírání smluv mezi poskytovateli platebních služeb a jejich uživateli – klienty.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 328
EAN 9788072612383
Datum vydání 01.01.2012
Věk od 0
Formát 165x235 mm
Nakladatelství MANAGEMENT PRESS
Hmotnost 0,484
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Základem bankovních produktů je poskytování služeb platebního styku. Po roce 1990 jsme v České republice zaznamenali prudký rozvoj bankovnictví ve všech jeho formách, platební styk nevyjímaje. Rozvoj podnikání a vznik nových firem vyvolal dynamickou poptávku po službách platebního styku. Tuto poptávku po službách platebního styku umocňovali také retailoví klienti, a proto se banky v devadesátých letech minulého století zaměřily na budování platebních systémů.

     Objevily se nové instrumenty platebního styku, například různé druhy platebních karet. Široká veřejnost se postupně seznamovala s trvalými příkazy či automatickými převody zejména při obstarávání sdruženého inkasa obyvatelstva. Lidé začali více cestovat, a značně proto stoupl význam směnárenských operací. V neposlední řadě se vytvořila velká poptávka v oblasti zahraničního platebního styku, na niž má značný vliv vznik euroměny (EUR).

     Při zajišťování operací platebního styku dochází v současné době ke kvalitativnímu posunu směrem k rozvoji tzv. elektronického bankovnictví. To s sebou přineslo a přináší nejen zefektivnění práce prostřednictvím špičkové výpočetní techniky a dokonalého programového vybavení tak, aby zákazník mohl s bankou komunikovat 24 hodin denně po 7 dnů v týdnu v režimu on-line, ale i budování např. samoobslužných bankovních přepážek, přístupných klientovi nepřetržitě.

     Monografie Platební služby (nakladatelství Management Press, brož., 328 str., doporučená cena 439 Kč), jejímž autorem je Otakar Schlossberger, přední domácí odborník v oblasti platebních systémů, bankovnictví a pojišťovnictví, vysvětluje základní a pokročilejší souvislosti nabídky a spotřeby platebních služeb, a to jak ve vnitrostátním, tak zahraničním, a zejména přeshraničním platebním styku, jejich kategorie a formy, jakož i fungování příslušných instrumentů a systémů. Dále se věnuje právům a povinnostem smluvních stran při uzavírání smluv mezi poskytovateli platebních služeb (např. bankami) a jejich uživateli-klienty. Nastiňuje podstatu projektů racionalizace a zlepšování platebních služeb v rámci zemí EU a v závěrečné části přináší rovněž informace o možnostech ochrany práv spotřebitele v oblasti platebních služeb.

     Publikaci přivítá zejména nastupující generace bankovních odborníků, kteří chtějí zdokonalit své znalosti v oblasti platebních služeb a zvládat pracovní povinnosti na skutečně profesionální úrovni, ale ocení ji i pracovníci finančních útvarů v podnikové praxi.

JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.

Od roku 1981 působil v bankovnictví, nejdříve jako úvěrový ekonom v pobočce Státní banky československé v Bruntále, později na Hlavním ústavu SBČS pro ČR. V roce 1990 začal pracovat v Komerční bance v oblasti provozu banky a platebního styku v různých funkcích – vedoucí oddělení, ředitel odboru, ředitel úseku. Po roce 2000 krátce působil v České spořitelně a v Raiffeisenbank, opět v oblasti platebního styku. V roce 1997 stál u zrodu Komise pro platební styk a platební instrumenty České bankovní asociace, několik let působil v dozorčích radách bankovních dceřiných společností, např. Komerční pojišťovny nebo Komerční banky Bratislava. V roce 2002 byl zvolen Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR historicky prvním finančním arbitrem České republiky pro volební období 2003–2007. Poté tři roky vykonával funkci předsedy představenstva spořitelního a úvěrního družstva AKCENTA.

     V oblasti vysokoškolského vzdělávání působí od roku 1996 jako externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví Vysoké školy ekonomické v Praze, v letech 1999–2008 byl vysokoškolským učitelem a později prorektorem pro magisterské studium Bankovního institutu vysoké školy v Praze. Od roku 2010 je vedoucím katedry bankovnictví a pojišťovnictví Vysoké školy finanční a správní v Praze. Zabývá se také poradenskou činností v oblasti komerčního bankovnictví, platebního styku, platebních služeb a také bankovního práva.

     Je absolventem oboru finance a úvěr na Vysoké škole ekonomické v Praze (1981), práva na Univerzitě Karlově v Praze (1991) a doktorského studia oboru finance na Vysoké škole ekonomické v Praze (2007). Je autorem několika publikací a řady odborných článků, zúčastňuje se vědeckých konferencí jak doma, tak v zahraničí.

Ke stažení

PDF Ukázka.PDF

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM