EN

Porodní bába od fjordu

Edvard Hoem


Strhující příběh z chladného severu
V roce 1821 vyrazila autorova praprababička, Marta Kristine zvaná Stina, na dlouhou cestu ze severozápadního pobřeží Norska do hlavního města, aby se vyučila porodní asistentkou. Mladšímu z jejích dvou dětí byl v té době sotva rok. Když skončila výcvik, začala praktikovat své povolání ve vesničkách a odlehlých oblastech fjordu Romsdal a musela přitom bojovat nejen s těžkými přírodními podmínkami, ale i s nedůvěrou okolí a nečekanými problémy ve vlastní rodině.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Jordmor pa jorda
Původní jazyk angličtina
Překladatel Jarka Vrbová
Počet stran 288
EAN 9788020459176
Datum vydání 02.12.2021
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,543
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Porodní bába od fjordu je inspirující příběh silné ženské postavy v dobách dávno před ženskou emancipací.

Edvard Hoem zpracoval životní pouť své praprababičky Marty Kristine s obrovskou básnickou intenzitou. Citlivě vypráví o její hluboké lásce k manželu Hansovi, o každodenním životě s jedenácti dětmi a o nesčetných cestách porodní báby přes fjord. Atmosféricky a detailně vykresluje obraz celé doby, krajiny - a zejména profese porodní asistentky před 200 lety. Prostota tohoto života a odvaha a životaschopnost postav jsou pro dnešního čtenáře obzvlášť působivé.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit

Recenze

iliteratura.cz - Porodní bába od fjordu

...„Hoem neukazuje Stine jen jako porodní bábu, ale také jako matku jedenácti dětí. I ona, stejně jako její rodičky, musí ustát smrt několika vlastních potomků, ani ona nemá moc nad svým tělem a až do pětačtyřiceti let rodí další syny a dcery, i když neví, čím je nakrmí. (…) Dokumentární zpracování tématu se odráží v úsporném jazyce i stylu. Kromě tradičně vyprávěného příběhu na pozadí drsné přír...
NAPIŠTE NÁM