EN

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne?
Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?

Detailní informace

Ilustrátor Gabriela Šupíková
Jazyk čeština
Počet stran 280
EAN 9788026726463
Datum vydání 16.05.2024
Věk od 15
Formát 115x185 mm
Nakladatelství MOTTO
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Eva Francová
Přeneste se do padesátých let, kdy tu vládli komunisté a doba pro nás nebyla rozhodně snadná. V příběhu poznáte mladou Židovku Adu, která si myslela, že život po válce pro ni bude snazší. Bohužel však zjistila, že i komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Do cesty se jí navíc připlete událost, díky níž se bude muset rozhodnout, zda by mohla žít dál i za cenu morálního selhání. Tato kniha nám přináší pohled do doby, o níž mám pocit, že by se mělo mluvit víc. Je skvělé, že autorka otevírá téma z minulosti (na závěr knihy přiblíží osudy skutečných postav, které v knize zmiňuje) a díky tomu se dozvídáme spousty nového. V některých situacích je opravdu těžké se rozhodnout, kolikrát musíme volit menší zlo. Na příběhu mě velice zaujalo a bavilo, že nám přináší obě varianty a dvě cesty příběhu, jak by se mohl dál vyvíjet. Od prvních stránek je cítit bolest. Je to psáno poutavě, vtáhlo mě to do příběhu, žila jsem Adin život, prožívala s ní všechny její pocity a chtěla jsem vědět víc. Knížka na mě dokázala přenést emoce, a to je to, co od příběhů očekávám. Ač bych našla pár částí, které mě úplně nebavily a trošku mě zklamal konec a jeho samotné rozuzlení, jako celek to prostě bylo skvělé. Toto je kniha, která si určitě zaslouží vaši pozornost.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Markéta Lukášková

Markéta Lukášková

Markéta Lukášková pochází z Českých Budějovic. Působila jako redaktorka časopisů Týden, Maxim, Faktor S, vedla Reflex.cz. Se svou prvotinou Losos v kaluži objela republiku v rámci divadelního projektu Listování a napsala podle ní scénář, který čeká na filmové zpracování. Následovaly knihy Panda v nesnázích, InTyMně a Vlaštovka v bublině a Majonéza k snídani. Na podzim roku 2020 začala publikovat populární podcast Příběh, který se opravdu stal přinášející méně známé epizody z českých i světových dějin.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM