EN

Pod tíhou 1. světové války

Jihozápadní Morava

Vítězslav Jindra


Dopady Velké války na život lidí
Kniha mapuje dobu první světové války v oblasti jihozápadní Moravy. Zaměřuje se především na život ve vesnicích, ale zároveň si všímá i dopadů války na život na maloměstě. V závěrečné kapitole jsou připomenuty osudy konkrétních vojáků. Těch, kteří ve válce padli nebo zemřeli, ale rovněž mnoha zraněných, nezvěstných a zajatých. Své důležité místo v historii mají legionáři, kteří se rekrutovali hlavně ze zajatců.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 320
EAN 9788026619109
Datum vydání 28.09.2023
Věk od 15
Formát 160x230 mm
Nakladatelství EDIKA
Hmotnost 0,632
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Kniha mapuje dobu první světové války v oblasti jihozápadní Moravy. Zaměřuje se především na život ve vesnicích, ale zároveň si všímá i dopadů války na život na maloměstě. Události se týkají v první řadě Malého Pěčína, jedné z místních částí Dačic.

V závěrečné kapitole jsou připomenuty osudy konkrétních vojáků. Těch, kteří ve válce padli nebo zemřeli, ale rovněž mnoha zraněných, nezvěstných a zajatých. Své důležité místo v historii mají legionáři, kteří se rekrutovali hlavně ze zajatců. Zavítáme do více než osmi desítek obcí a městeček v okruhu zhruba 15 km od Dačic a budeme pátrat po jejich stopách.

Vítězslav Jindra (1965, Dačice)

Absolvent Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích, celý profesní život působí jako pedagog. V literární činnosti se zabývá regionální historií. Sesbíral a upravil pověsti a lidová vyprávění v knihách Srdnatý věžník (1997) a Divous Horác (2006). Napsal dějiny obcí na Dačicku – Dějiny Malého Pěčína (2013), Až zabučí aneb bylo nebylo v dějinách Budče (2016) a Dějiny Peče, Lidéřovic a Urbanče (2023). Podílel se na knize Kdo byl kdo na jihozápadní Moravě (2000). Od roku 2016 je kronikářem města Znojma.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM