EN

Nultá hodina

Jana Poncarová


Když se ručičky na hodinách života zastaví, je třeba posunout je vpřed
Hedvika se vrací do poválečného Československa po sedmi letech, které prožila v Londýně a ve vojenské službě v Africe. Z trosek se snaží znovu vystavět svůj někdejší život, postupně však zjišťuje, že jednotlivé dílky se poztrácely a nic už není jako dřív. Hrůzy války a léta odloučení ji s manželem odcizily, a do cesty jí navíc vkročil jiný muž. Hedvika mezitím bezmocně pozoruje, jak v její vlasti jednu totalitu střídá druhá. Podaří se jí vystoupit z neklidného bezčasí nulté hodiny?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 296
EAN 9788026725398
Datum vydání 05.10.2023
Věk od 18
Formát 125x205 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,44
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

V pořadí šestý román Jany Poncarové. Hedvika Adlerová se vrací do poválečného Československa po sedmi letech, které prožila v Londýně a ve vojenské službě v Africe. Jako řidička britských ženských pomocných sborů sjezdila poušť křížem krážem od Haify až po Káhiru. Rodiče jí zahynuli v koncentračním táboře, v pražské rodinné vile se usídlili Sověti a zbyl jí jenom letní domek u Plzně. Z trosek se snaží znovu vystavět svůj někdejší život, postupně však zjišťuje, že jednotlivé dílky se poztrácely a nic už není jako dřív. Hrůzy války a léta odloučení ji s manželem odcizily, a do cesty jí navíc vkročil jiný muž. Hedvika začne pracovat na britské ambasádě v Praze a spřátelí se se spisovatelkou Marciou Davenportovou, blízkou přítelkyní Jana Masaryka. Mezitím bezmocně pozoruje, jak jsou ideály, které ji přivedly k armádní službě, surově potírány a jednu totalitu v její vlasti střídá druhá. Podaří se jí vystoupit z neklidného bezčasí nulté hodiny?

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Video

Audio

Hodnocení čtenářů

Nela Vacková
O Janě Poncarové je všeobecně známo, že ve svých knihách představuje čtenářům silné ženské hrdinky. Vzpomeňte jen na její poslední počin, emotivní Deník Věrky Kohnové. Tehdy se mě příběh opravdu dotkl a nyní tomu tak bylo opět stejně. V hlavní roli se objevuje, tentokrát smyšlená, postava Hedviky. Během války působila v Londýně a v Africe a nyní se může vrátit zpět do Československa, kde ji čeká manžel. Ovšem léta od sebe je odcizila a Hedvice mezitím do života vstoupil jiný muž. Především si ale chce dát život do pořádku a to bude chtít nemálo změn. Hedvičina situace není jedinečná, mnoho lidí se ve druhé polovině čtyřicátých let ocitlo ve stejné situaci, ale pro čtenáře jaksi hodně vzdálená. Osobně jsem nebyla schopná k Hedvice „přilnout“, ale ani to mi nezkazilo zážitek ze čtení. Hedvičin příběh je protkán velkým množstvím politiky a tehdejšího společenského dění (přičemž ale dostatečně nahlédnete i do jejího soukromého života). Nebude to proto četba pro každého, chce to alespoň základní přehled v této oblasti naší historie, ale zrovna mě sedla téměř dokonale. Pravda, někdy už mi šla hlava kolem z velkého množství jmen, to byla ta nepatrná hluchá místa v textu. Jenže při čtení jsem měla dobrý pocit z toho, že se vlastně vzdělávám zábavným způsobem, že poznávám dobovou atmosféru, a toho si cením. Navíc autorka se opravdu hodně věnovala rešerším a v tom se odráží hodnota této knihy. Jednoduše mohu říct, že čas strávený nad knihou bych neměnila, z četby si odnáším myšlenku nedocenitelné ceny svobody a Janu Poncarovou můžu doporučit všem milovníkům hodnotných historických románů.
Kateřina Brynychová
• ,, Myslím, že napřed musíš mít v srdci místo, aby se zrodily city, aby ses zamilovala.'' • Můj letošní osmdesátý příspěvek patří Nulté hodině od Jany Poncarové. Jde o příběh Hedviky, která se vrací do poválečného Československa. Sedm uplynulých let trávila v Londýně, a také ve vojenské službě v Africe, navzdory mínění mužů, že ženy nemají v armádě co pohledávat. • Čeká na ni manžel a taky rekonstrukce letního sídla po rodičích. Hedvika zjišťuje, jak moc ji válka změnila a jak moc několikaleté odloučení změnilo její vztah k manželovi. A ani politická situace nevypadá zrovna růžově... • Milovala jsem Hedvičinu osobnost a moc mě mrzelo, že neexistovala doopravdy. Atmosféra celého příběhu byla úžasná, dějiny na mě dýchaly z každé stránky. Nechala jsem se unášet a představovala si... • Večírky, bankety, dámy v krásných šatech, politické debaty, lásku co trvala, ale dál už trvat nemůže, nesmí. Naději, víru v budoucnost, zklamání i strach. Předsudky... • Poznala jsem Marciu Davenportovou, Ladislava Feierabenda, Josefa Zíku a další významné osobnosti. • A přesně tohle všechno na knihách Jany Poncarové miluju. Silné a zajímavé ženy, poutavě zpracovanou historii, vyprávění, která vás lapí s první stránkou a pustí až s otočením té poslední. • Doporučuji!

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jana Poncarová

Jana Poncarová

Jana Poncarová je novinářka a spisovatelka. Žije v Plzni a v Dobřívě. Ve své tvorbě se inspiruje skutečnými událostmi, opírá se o rešerše a rozhovory s pamětníky. Debutovala v roce 2018 románem Podbrdské ženy, který se setkal s nadšeným čtenářským ohlasem. Její druhý román Eugenie získal v roce 2020 Cenu čtenářů České knihy. Je také autorkou titulů Alžběta a Nina, Cyklistka a Herečka a Nultá hodina. V roce 2023 vydala ve spolupráci s historikem Jiřím Sankotem knihu Deník Věrky Kohnové připomínající osud této židovské dívky a její rodiny.
Zobrazit profil autora

Recenze

kritiky.cz - Nultá hodina

„Jana Poncarová má svůj úžasný a osobitý styl psaní, ve kterém velice emotivně dokáže popsat život historických osobností, především silných žen, i osudy lidí, které stihla válka. Její velkou předností je obrovská znalost prostředí, historických osobností daného období, i jejich souvislosti.“

knihazaknihou.cz - Nultá hodina

„Pokud máte rádi velké příběhy odehrávající se na kulisách českých dějin a nebojíte se ženských emocí, tahle novinka od J. Poncarové vám bude náramně chutnat.“
NAPIŠTE NÁM