EN

Kronika jednoho šílenství

Čarodějnice na severní Moravě v 17. století

Jaroslav Čechura


Čarodějnické procesy v rozsáhlé publikaci od významného českého historika
Proslulé čarodějnické procesy probíhaly během 17. století na severní Moravě a ve Slezsku. Vždy přitahovaly pozornost historiků, umělců i milovníků historie. Dosud nikdo ale nezpracoval v úplnosti rozsáhlé prameny k těmto procesům. Jaroslav Čechura se o to pokusil: na základě bohatého, ale málo známého materiálu sledoval osudy žen i mužů obviněných z čarodějnictví. Díky přepisům výslechů budete takřka v přímém přenosu sledovat průběh „jednoho šílenství" s tragickými následky pro nespočet nevinných lidí.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 416
EAN 9788076018716
Datum vydání 30.10.2023
Věk od 18
Formát 160x230 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,749
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Kniha se věnuje nejznámějším případům čarodějnických procesů na území českých zemí, které se odehrály na severní Moravě, zejména na Velkolosinsku a Šumpersku, v závěru 17. století. Na základě rozsáhlého a dosud málo zpracovaného materiálu kniha sleduje osudy žen i mužů obviněných z čarodějnictví, jejich každodenní život a obzor, přičemž ze zkoumání vyvstává poněkud jiný obraz čarodějnic a čarodějnictví, než bývá obvykle tradován v historické literatuře. Pozornosti se dostává pochopitelně i nejznámějším protagonistům procesů, jejichž osudy zvěčnil film Kladivo na čarodějnice – děkanu Kryštofu Lautnerovi a inkvizitorovi Bobligovi. Díky zpřístupnění výslechových protokolů, které jsou obsáhle citovány, nabízí knih dramatický čtenářský zážitek.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jaroslav Čechura

Jaroslav Čechura

Prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc., se zabývá hospodářskými a sociálními dějinami Čech ve středoevropském kontextu. Historii středověku a raného novověku nahlíží „zdola“, konkrétně prizmatem poddanských vztahů, každodennosti, rebelií, kriminality, sexuality či tradiční kultury venkova. Vzhledem k nebývalému rozsahu knižní tvorby, která cílí nejen na odborného, ale i laického čtenáře, patří k nejvýznamnějším současným českým představitelům mikrohistorie.
Zobrazit profil autora

Recenze

kultura21.cz - Jaroslav Čechura nahlíží za kulisy dávných událostí

„Rozvětvené čarodějnické procesy, zejména v 17. století zasahující katolické i protestantské lokality nejen v Evropě, ale také v zámoří, přitahovaly odjakživa pozornost. Zpravidla bývaly líčeny jako vzedmutí fanatismu, vedoucí ke smrtícímu pronásledování nevinných obětí, na nichž bylo mučením vynucováno přiznání."

idnes.cz - Čechura: Čarodějnické procesy na Moravě byly jiné, sekta tam opravdu existovala

„Čarodějnické procesy jsou temnou kapitolou historie, nevyhnuly se ani severní Moravě, kde byly v 17. století upáleny více než dvě stovky lidí. Procesy ve Velkých Losinách byly v mnoha ohledech odlišné. Podle předního znalce dějin Jaroslava Čechury tam skutečně dlouho existovala čarodějnická sekta, provozující rituály bizarní, až děsivé."
NAPIŠTE NÁM