EN

Skutečné zločiny po česku

Mrazivý průvodce českým zločinem za posledních 100 let

Radek Galaš, Miloš Vaněček


Strhující průřez historií českého zločinu od dvojice známých policistů
Elitní vyšetřovatel, který sbírá nejzajímavější české policejní případy, a ředitel Muzea Policie ČR. Kdo jiný by mohl znát zločin lépe? Miloš Vaněček a Radek Galaš pro vás přichystali mrazivou jízdu světem české kriminalistiky 20. století. Sériové vraždy, útěky z vězení, vyšetřování v neobvyklých lokacích – to vše vás čeká v doprovodu autentických fotografií, dobových dokumentů, přepsaných výslechů i detailních náčrtků z místa činu.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr non-fiction
Jazyk čeština
Počet stran 280
EAN 9788026445814
Datum vydání 09.02.2023
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,51
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Elitní vyšetřovatel, který sbírá nejzajímavější české policejní případy, a ředitel Muzea Policie ČR. Kdo jiný by mohl znát zločin lépe? Miloš Vaněček a Radek Galaš pro vás přichystali mrazivou jízdu světem české kriminalistiky 20. století. Sériové vraždy, útěk z vězení, vyšetřování v neobvyklých lokacích – to vše vás čeká v doprovodu autentických fotografií, dobových dokumentů, přepsaných výslechů i detailních náčrtků z místa činu.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Lucie Mazuchová
Skutečné zločiny po Česku - Miloš Vaněček a Radek Galaš Touto knihou nás provedou dva muži. Radek Galaš, který je policista a vedoucí Správy sbírek Muzea Policie České republiky a Miloš Vaněček, který je policejní důstojník a komisař Národní protidrogové centrály. Je to tedy kniha psána odborníky, kteří mají zkušenosti se zločiny. V knize najdeme spoustu případů napříč stoletími. Pojednává se tu totiž o případech za posledních sto let. Je tu krásně vidět, jak se kriminalistika a její obory vyvíjely a jak vznikaly nové metody zkoumání místa činu. Kniha mne ale mírně zklamala. První polovinu knihy jsem se prakticky nutila do čtení. Sledujeme tu totiž odbornější formu psaní, která laikovi a fanouškovi true crime žánru může přijít zdlouhavá. Jedná se o přepisy protokolů, výslechů, pitevních zpráv apod. Já mám kriminalistiku vystudovanou a i mne to přišlo místy zbytečné. Když jsem se ale prokousala tou první půlkou knihy, tak získala spád a pozvolně ubíhala. Naopak se mi ale líbilo, že pokud se čtenář pustí do této knihy, tak v ní nenajde jen vraždy. Autoři mysleli i na ostatní trestné činy - je tu například výbuch fabriky, dolů apod. To knize přidává malé plus. Nejvíce mne ale zaujala obrazová příloha. Tam bych dala i varování, že některé fotky jsou morbidní a mohly by se najít i čtenáři, kterým by neudělala dobře. Já osobně si ji ale užívala, protože takové věci můžu. (Ano zní to divně, ale po pitvě a některých knihách už mne máloco překvapí) Celkově jsem četla už lepší knihy s touto tématikou, ale není to takový propadák, aby to byl průměr. Nedýchalo to na mě tou správnou atmosférou. Bohužel. Hodnotím tedy 4/5 ⭐️
Hana Kristínová
Miloš Vaněček, Radek Galaš Obsahem této knihy jsou skutečné české zločiny (jak už nám říká název), které vstoupily do dějin kriminalistiky. Zpracovala je dvojice známých policistů - Miloš Vaněček (major ve výslužbě, policejní rada, policejní historik a publicista) a Radek Galaš (podplukovník ve výslužbě, český policista, historik, kurátor, publicista a ředitel Policejního muzea v Praze). V knize najdeme jedny z nejvýznamnějších, ale už ne tak známých českých případů 20. století a ne všechny se staly na území dnešního Česka. Dočteme se třeba o vraždě Josefa Kajetána Tyla, o které jsem neměla ani ponětí nebo jaký byl konec ,,Princezny noci" Cecílie Barákové a mnoho dalšího. Neméně důležitou je také bohatá a velmi detailní obrazová příloha a slovo závěrem - jak pracovala policie dříve. Kniha je velice zajímavá a dozvěděla jsem se spoustu věcí, jako například sedm základních kriminalistických otázek - kdy, kde, kdo, co, jak, čím, proč - jež se učí na každé policejní škole. S každým dalším příběhem se mi tajil dech víc a víc, jelikož páni autoři rozhodně nešetřili detaily u jednotlivých zločinů, tak bych ráda upozornila na to, že kniha není pro slabší povahy. Ale pokud vás zajímá true crime, jste zločinožrouti (podcast Opravdové zločiny), sledujete kdejakou detektivku, tak věřím, že se vám bude kniha líbit tak jako mně. Hodnotím titul velmi kladně a myslím si, že by kniha neměla chybět v knihovně žádného kriminalisty, policisty či člověka, který se o toto téma zajímá, stejně jako já.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Radek Galaš

Radek Galaš

Plk. v.v. Mgr. Radek Galaš je český policista, historik, kurátor a publicista specializující se na historii bezpečnostních sborů a kriminalistiky. Narodil se roku 1967 v Chebu, kde prožil dětství. V roce 1982 odtud odešel na báňskou průmyslovku do Příbrami a po maturitě pracoval na rudných dolech na Měděnci. Po absolvování pětiměsíční vojenské služby nastoupil 1. 3. 1990 k policii, kde začínal jako hlídkový příslušník a postupně působil v řadě funkcí včetně těch vedoucích. V roce 2012 odešel do výslužby a nastoupil do Muzea Policie ČR, kde od roku 2019 zastává funkci ředitele. Je autorem a spoluautorem několika knih a řady článků věnujících se dějinám bezpečnostních sborů, je zakladatelem Konference policejních historiků a také je autorem desítek nášivek, odznaků a vyznamenání Policie ČR. Podílel se i na tvorbě nových policejních stejnokrojů. Radek Galaš je ženatý a má dvě dospělé (a rozkošné) dcery. Působí jako externista na Policejní akademii ČR, kde přednáší Dějiny policie.
Zobrazit profil autora

Miloš Vaněček

Miloš Vaněček

Mjr. v.v. Bc. Miloš Vaněček je policejní rada, policejní historik a publicista. Narodil roku 1955. Ve služebním poměru byl od roku 1975 do roku 2012, tedy více než 30 let. Věnoval se především problematice nealkoholové toxikomanie, nejprve jako vyšetřovatel na Obvodním oddělení vyšetřování v Praze 1 a od roku 1996 na Národní protidrogové centrále Policie ČR. Miloš Vaněček se zabývá historií pražského policejního ředitelství se zaměřením na osobu vládního rady Josefa Vaňáska a IV. bezpečnostní oddělení. Je jedním ze zakladatelů Konference policejních historiků a spoluautorem několika knih. Publikuje v časopisech případy z policejní historie a aktivně se podílel na přípravě pořadu Českého rozhlasu Historie českého zločinu.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM