EN

Hvězdopravec

Martin Bečan


Výjimečná představivost, originální vize, úžasný příběh. Novinka od autora titulu Kaziměsti.
Okamžik, kdy má Mikuláš Koperník dokončit studium a začít žít dospělý život, se blíží. Vůbec ho to netěší, takže když se naskytne možnost tento okamžik oddálit a vstoupit místo do reality do světa fantaskních příběhů, neváhá ani minutu. Snová říše, ve které se oceán vlévá do nebe a po zemi kráčí medvědice velikosti pohoří, se může jevit jako úžasné místo. Je ale život v takovém světě opravdu lepší než všední realita?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr YA fantasy
Jazyk čeština
Počet stran 280
EAN 9788025350393
Datum vydání 25.03.2021
Věk od 15
Formát 145x210 mm
Nakladatelství Fragment
Hmotnost 0,487
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Jsou světy v našich hlavách opravdovější než ty, ve kterých skutečně žijeme?

Konec studia na vysoké se blíží a Mikuláš Koperník by měl už brzy vykročit do dospělosti. Ta představa ho ale vůbec netěší. Když se mu naskytne možnost tento okamžik oddálit a vstoupit místo do reality do světa fantaskních příběhů, neváhá ani minutu.

Dostane se do snových krajin, jimž ze svého trůnu na hoře z pánevních kostí vládne despotický tyran. Dokáže ho Mikuláš jen s pomoci mrtvé neandertálské ženy a sourozenců tvořených hvězdným prachem svrhnout?

Snový svět, ve kterém se oceán vlévá do nebe a po zemi kráčí medvědice velikosti pohoří, se může jevit jako úžasné místo. Je život v něm ale opravdu lepší než vyhlídka na běžný život a obyčejnou práci v kanceláři? Vrátí se Mikuláš do reality, nebo se rozhodne upadnout do věčného spánku a svět snů už nikdy neopustí? Leda že by existovala možnost pobývat v obou realitách zároveň...

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Kateřina Horylová
Velká míra fantazie, dva světy (reálný a snový), kontrast a zároveň prolínání světů, zajímavé a originální postavy.
Martin Provaznik
Tak jo kde začít... jak popsat moje pocity z téhle knížky? Tohle bude oříšek a nevím jestli bude můj text vůbec dávat smysl, ale jdeme na to. Než začnu mluvit o téhle knize asi bych měl říct jaký vtah jsem měl s předchozí autorovou knihou Kaziměsti a s jakými pocity jsem šel do téhle. V Kaziměstech mi vadila strašná jména, zmatenost myšlenek a přehršel nápadů, které nebyly dotažené do konce. S podobnými obavami jsem se pouštěl i do tohoto příběhu a začátek mě v nich jenom utvrdil. Omlouvám se ale.. STRAŠNÁ jména, prapodivný úvod a zmatenost vyprávění z pohledu hlavní postavy, která ale jakoby občas přecházela ve vševědoucího vypravěče mě neskutečně rozčilovali. A to až natolik, že už jsem nechtěl číst dál. To se do značné míry změnilo ve chvíli kdy jsem se ocitl ve snovém světě, který zdánlivě nedává smysl, ale pod každým jeho aspektem je cítit nějaká symbolika. Tady mi nevadila zvláštní jména, ani přecházení mezi vyprávěním. To, že věci byly zvláštní a nesmyslné se mi neskutečně líbilo. Jak se více proplétal snový svět s tím skutečným, začal mě zajímat i ten. V poslední části příběhu se začala vyplňovat moje tušení, hltal jsem každou stránku a popravdě si snový svět a jeho myšlenku zamiloval. To co se mi u autora nelíbí při popisování skutečného světa a skutečných postav, je to stejné co jsem při popisu zvláštního vnitřního vymyšleného světa a jeho postav miloval. A to co se mi v Kaziměstech nelíbilo nejvíc, tedy konec, mě v Hvězdopravci dostalo. Autorovi se tady povedlo zaměřit se na méně myšlenek a dotáhnout je do konce. A zakončení příběhu mě opravdu dostalo, né že by bylo úplně nečekané, ale bylo skvěle zvládnuté a plné emocí. A ač to na začátku vypadalo, že to opět nebude nic pro mě, na konci jsem rozhodnutý, že k příběhu se zase někdy vrátím.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Martin Bečan

Martin Bečan

Martin Bečan napsal Hvězdopravce, Kaziměsty, několik povídek prapodivných žánrů a nepřeberné množství reportáží, rozhovorů a novinových článků. Vystudoval žurnalistiku a sémiotiku a v tuhle chvíli dokončuje doktorát z literární teorie. Jako novinář má zkušenosti s prací v časopisech, novinách, rozhlase i televizi. Cizí mu ale nejsou ani řemesla literárního redaktora nebo korektora. Na živobytí si vydělává v PR agentuře. Pochází z Mohelnice, žil a studoval v Olomouci a Praze, která mu poskytuje útočiště i teď, a často bývá k vidění v Plzni. Ve volném čase natáčí podcastový seriál Díra.
Zobrazit profil autora

Recenze

ctemeceskeautory.cz - Recenze: Hvězdopravec (Martin Bečan)

... „Mikuláš neztělesňuje dokonalého protagonistu, naopak se musí rvát s komplexy, řešit problémy a objevovat své přednosti.“ ...
NAPIŠTE NÁM