EN

Sestry pod vycházejícím sluncem

Silný příběh odvahy a přežití z japonského zajateckého tábora

Heather Morrisová


Román z japonského zajateckého tábora. Od autorky bestselleru Tatér z Osvětimi.
Norah Chambersová miluje hudbu, svého manžela i svou osmiletou dceru. Jenže druhá světová válka umění nepřeje a rodiny kvůli ní končí v troskách. A tak dojde k tomu, že se roku 1942 Norah ocitne v japonském zajateckém táboře, kde musí čelit krutým podmínkám. Spolu s ní tam skončí i velšská zdravotní sestra Nesta Jamesová. Obě ženy na místě nelidského utrpení objevují záblesky lidskosti i nečekanou odvahu uvnitř sebe sama – a pomáhají tak i ostatním. Příběh vznikl na základě skutečných postav a událostí.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Sisters under the rising Sun
Původní jazyk angličtina
Překladatel Eva Kadlecová
Počet stran 336
EAN 9788026451518
Datum vydání 14.03.2024
Věk od 18
Formát 145x205 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,569
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Fenomenální román o nezdolnosti a přežití od autorky Tatéra z Osvětimi Heather Morrisové.

Uprostřed druhé světové války anglická hudebnice Norah Chambersová posadí svou osmiletou dceru Sally na loď vyplouvající ze Singapuru, aby ji ochránila před japonskou armádou nemilosrdně postupující Pacifikem. Norah zůstane, aby se postarala o svého nemocného manžela a staré rodiče. Tuší, že své jediné dítě možná už nikdy neuvidí.

Zdravotní sestra Nesta Jamesová, Australanka velšského původu, se přihlásila k službě v armádě, aby pečovala o spojenecké vojáky. Když však Japonci dobydou i Singapur, ocitne se s mnoha vyděšenými pasažéry – včetně zdrcené Nory – na palubě obchodní lodi Vyner Brooke. Už za dva dny je loď bombardována ze vzduchu a během několika hodin leží potopená na dně poblíž indonéského pobřeží.

Po mučivých čtyřiadvaceti hodinách v moři se Nesta a Norah dostanou na pláž odlehlého ostrova, jen aby je vzápětí zajali Japonci a zavřeli je do jednoho ze svých nechvalně proslulých zajateckých táborů. Panuje tu hlad, brutalita a nemoci. Sestry ve zbrani Norah a Nesta den co den bojují nejen o své přežití: pomáhají ostatním ženám a dětem, jak jen mohou, a nacházejí v sobě i v druhých nečekanou dávku odvahy, vynalézavosti a odhodlání.

Kniha Sestry pod vycházejícím sluncem je příběhem žen v zuřící válce – příběhem sesterství, statečnosti a přátelství v těch nejtemnějších časech od autorky mnohamilionových bestsellerů Tatér z Osvětimi, Cilčina cesta a Tři sestry.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Video

Hodnocení čtenářů

Veronika Staníčková
Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet některou z knih opětované autorky Heather Morrisové. V době, kdy vyšel bestsellerový Tatér z Osvětimi jsem však byla přehlcena podobnými příběhy a vlastně stále ještě jsem. Z prostředí japonského zajateckého tábora jsem ještě žádnou knihu nečetla, a tak jsem se s nadšením vrhla na tuhle slibnou novinku. Ze začátku jsem měla problém se zorientovat v postavách. Zejména v úvodních kapitolách se objevuje poměrně velké množství postav najednou, kterým se navíc jednou říká křestním jménem a hned v závěsu příjmením. Co mi ale absolutně nesedlo, byl styl psaní. Prvních asi sto stran jsem neustále přemýšlela, proč tomu tak je. Er-formu totiž obvykle preferuju. Tentokrát byl však příběh podán takových způsobem, že si držel odstup a nevyvolal ve mně žádné emoce. Přestože bych se sestrami rozhodně neměnila, nevytvořila jsem si k nim absolutně žádný vztah. Nebála jsem se o ně. Čekala jsem, že mě jejich osud vezme za srdce, ale bohužel se tak nestalo. Někdo by mohl možná říci, že se v knize toho moc neděje a že v dnešní době nás autoři musí čím dál více šokovat. V téhle knize nenajdete drastické popisy, ze kterých nebudete moci spát. Na druhou stranu si nemyslím, že je to něco, co by mi chybělo.  Ony pouze dané události na mě nezapůsobily tak, jak bych čekala. A přitom si dokážu představit, že kdyby stejný příběh byl podán trochu jinak, dokázal by mi zlomit srdce.
Nela Vacková
Titulek hlásá silný příběh odvahy a přežití z japonského zajateckého tábora a já s ním souhlasím. S autorkou se setkávám poprvé, ale zvěsti o jejích knihách mě neminuly, Tatér z Osvětimi je stále v „pořadníku“. Do této knihy jsem se proto pouštěla s velkým očekáváním, které sice není zcela naplněno, ale alespoň jsem se seznámila s autorčiným, v lecčem jedinečným, stylem vyprávění. Heather Morrisová se tentokrát zaměřila na obdivuhodnou cestu osudu australských zdravotních sester a přeživších z potopené lodi Vyner Brook. Setkáme se s Norou, hudebnicí, která je na cestě za dcerkou Sally zajata Japonci, odtržena od svého muže a zůstává jen se svou sestrou Enou, a se zdravotní sestrou Nestou, která svou výšku kompenzuje velikostí svého srdce. Osudy těchto žen jsou doplněny o mnohé další, jsou psány dle faktů a reálných osob. Velmi se mi líbilo pouto a schopnost žen si vzájemně pomoci v jakékoliv situaci a v krutosti zajateckých táborů, dozorců a přítomné smrti. I v té nejtemnější tmě si našly světlo a když na mě vyprávění hodně dolehlo, třeba i k slzám, tak jen představa té krásné hudby, která hraje větší roli než se může zdát, mě opět trochu vrátila do normálu. Každá žena se mi zaryla do srdce svou sílou. Historické romány jsou oblast, kterou už mám celkem prozkoumanou. Zvykla jsem si proto na násilné scény a utrpení dýchající z jednotlivých stran – to tady ale nenajdete. Ovšem, je to příběh přeživších ze zajateckých táborů, je pln emocí a odvahy, důležitosti sesterství, vzájemné pomoci, ale je podán velmi jemně, strohými a přímými popisy. Osobně jsem se s tímto moc nesžila, ale dovedu si představit, že pro mnohé čtenáře je tohle citlivě vykresleno. Občas mi chyběla větší dějovost, ale vlastně mi přijde až nemístné, tohle zmiňovat u knihy skrývající opravdovou minulost. Své čtenáře si tato kniha jistě najde, především pokud nemáte rádi surové líčení. Díky tomuto máte jedinečnou možnost zase nahlédnout o roky zpět a zajistit, že se na minulost nezapomene.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Heather Morrisová

Heather Morrisová

Heather Morrisová se narodila na Novém Zélandu. Je autorkou světového bestselleru Tatér z Osvětimi. Její vášní jsou příběhy o přežití, nezlomnosti a naději. V roce 2003, kdy pracovala v nemocnici v Melbourne, se seznámila s postarším pánem, který jí prý „může vyprávět pozoruhodný příběh“. Den, kdy se setkala s Lalem Sokolovem, znamenal pro oba velkou životní změnu. Jejich přátelství sílilo a Lale se vydal na cestu sebezpytování. Heather se svěřil i s těmi nejniternějšími podrobnostmi svého života za holocaustu. Heather původně napsala Laleho příběh jako divadelní hru, za kterou získala významná ocenění v mezinárodních soutěžích, a teprve potom ji přepsala do svého prvního románu Tatér z Osvětimi. Pokračování úspěšné knihy nese název Tatér z Osvětimi: Cilčina cesta. Třetím románem Heather Morrisové jsou Tři sestry.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM