EN

UML 2 a unifikovaný proces vývoje aplikací

Objektově orientovaná analýza a návrh prakticky

Ila Neustadt, Jim Arlow


UML a Unified Process jsou při vývoji softwaru neporazitelnou kombinací!
Aktualizované a značně rozšířené vydání populární a úspěšné publikace vysvětluje principy a techniky objektově orientované analýzy a návrhu softwaru, klíčové prvky, syntaxi i praktické uplatnění jazyka UML v metodice tzv. unifikovaného procesu, tj. v jednotlivých fázích vývoje aplikace: identifikaci požadavků, analýze, návrhu a implementaci. Kniha zohledňuje všechny novinky verze UML 2.0.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název UML 2 and the unified process:
Počet stran 568
EAN 9788025115039
Datum vydání 24.04.2007
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství COMPUTER PRESS
Hmotnost 0,88
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Vývoj moderních softwarových aplikací už zdaleka nezahrnuje jen psaní zdrojového kódu. Dnešní vývoj probíhá ve světě rychle se měnících požadavků, změn v zadání, nových úkolů, tlaku na termíny i na nízkou cenu projektu. Aby programátor, softwarový inženýr, šéf týmu i celá firma mohli obstát, musí klást silný důraz také na analýzu, specifikaci, návrh a tvorbu architektury.

Uznávaným řešením této složité situace je metodika unifikovaného procesu vývoje aplikací a také jazyk pro její vyjádření, UML (Unified Modelling Language). Kniha, kterou držíte v rukou, je přitom uznávaným a osvědčeným průvodcem oběma technologiemi: provede vás rozhodujícími fázemi vývoje objektově orientovaného softwaru.

Druhé, přepracované a rozšířené vydání světového bestselleru od uznávaných autorů je nejen kompletně aktualizováno na nové a užitečné možnosti jazyka UML 2, ale především vám vysvětlí principy, klíčové prvky i praktické uplatnění jazyka UML 2 a metodiky unifikovaného procesu vývoje aplikací, a to v několika oblastech:

- Požadavky: definice a specifikace požadavků, modelování případů užití (use cases)

- Analýza: tvorba analytického modelu, nalezení tříd a objektů, vzájemných relací, používání dědičnosti a polymorfismu, seskupení souvisejících částí do analytických balíčků, realizace a pokročilá realizace případů užití, používání diagramů aktivit

- Návrh: převod analytického modelu v návrhový, návrhové třídy, upřesňování relací, používání rozhraní a komponent, realizace případů užití, výhody stavových automatů a diagramů

- Implementace: převod modelů do spustitelného kódu, rozdělení do komponent, instalace a nasazení softwaru.

Kniha se věnuje také jazyku OCL, který umožňuje doplňovat jazyk UML o dodatečné informace. UML notace přitom prolíná celou knihou, včetně navigace mezi jednotlivými kapitolami: názornějšího, komplexnějšího a srozumitelnějšího průvodce jazykem UML proto budete v češtině hledat jen stěží.

O autorech:

Jim Arlow se věnuje návrhu a vývoji objektově orientovaných systémů už od roku 1990. Na základě jeho objektových návrhů přitom běží systémy mnoha velkých a významných firem, včetně British Airways. Přednáší na londýnské univerzitě i na řadě konferencí a odborných seminářů.

Ila Neustadt pracovala déle než 20 let v IT oddělení British Airways a má zkušenosti ze všech částí životního cyklu vývoje softwaru, ponejvíce se však věnuje analýze a návrhu architektury. Tyto oblasti také vyučuje v řadě kurzů.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM